Landets president Robert Mugabe har takket nei til nærmere 200 millioner kroner i nødhjelp fra FN, men Egeland har ikke gitt opp håpet om å snakke den 81 år gamle diktatoren til fornuft.

— Vi fortsetter dialogen med regjeringen. Vi arbeider hardt for å få tilgang til folk som trenger hjelp, og for å sikre bidrag fra givere, sier Egeland.

Nådeløs rasering

Nødhjelpen Mugabe har takket nei til, skulle ha gått til over 300.000 fattige, mange av dem ofre for diktatorens nådeløse rasering av store slumområder rundt hovedstaden Harare.

Mange av ofrene har søkt hjelp hos slektninger på landsbygda, mens andre sover på gata eller i andre slumområder som hittil har fått stå i fred for myndighetens bulldosere.

Tusenvis er også samlet i provisoriske leire, der de lever under svært primitive forhold. FN har tidligere omtalt Mugabes slumrasering som en katastrofe, og Egeland understreker at den knapt kunne ha kommet på et verre tidspunkt for landet som er preget av vanstyre, matmangel og en aidsepidemi som dreper for fote.

EN AFRIKANSK TRAGEDIE: Zimbabwe ble lovet frihet. Robert Mugabe tok den.
REUTERS