Det er The New York Times som har fått innsyn i senator Kennedys 532-siders memoarbok, «True Compass». Ifølge avisen legger ikke Kennedy skjul på noe – heller ikke de store nedturene – i sitt hendelsesrike liv.

Sorgen etter brødrene John og Robert.

Samtalene med medlemmene av Warren-kommisjonen som konkluderte med at Lee Harvey Oswald var alene om drapet på John F. Kennedy. Noe Ted trodde helt til sin død.

Den selvdestruktive drikkingen etter – særlig – drapet på Bobby i 1968.

Ansvaret for Chappaquiddick-ulykken der unge Mary Jo Kopechne omkom.

Og selvsagt om kreftsykdommen som etter halvannet år førte til hans død 77 år gammel 25. August i år.

«Uakseptabelt»

I boken kaller Edward Kennedy – ifølge The New York Times – sin egen oppførsel etter Chappaquiddick-ulykken i 1969 som totalt «uakseptabel». Han skriver at han var «livredd og fikk panikk» i minuttene og timene etter at han hadde kjørt av broen med Mary Jo Kopechne som passasjer.

Senatoren stakk fra åstedet og innrømmer i boken «True Compass» at han tok noen «forferdelige beslutninger» i timene etter ulykken – beslutninger som trolig forkortet livet til hans far Joseph.

Men han skriver også at han bare overflatisk kjente frk. Kopechne, som hadde jobbet for broren Bobby. The New York Times siterer Teds bok på at han ikke hadde noe romantisk forhold til henne.

Drakk tett

Ted Kennedy forteller i boken åpent om den dramatiske ulykken, om sin berømte fyllekule i Palm Beach, Florida i 1991 og om årene med drikking og damehistorier etter skilsmissen fra den første konen, Joan, i 1982.

Kennedy røper også hittil ukjente sider fra det indre liv i Kennedy-klanen. Som at broren Bobby var nær et nervøst sammenbrudd etter drapet på John, presidenten. Ja, familien fryktet faktisk for Bobbys mentale helse.

Ted Kennedy skriver også om sine samtaler med Warren-kommisjonen, det presidentoppnevnte utvalget som skulle avdekke hva som skjedde i Dallas 22. November 1963 da presidenten ble skutt.

Ted skriver at han aldri har tvilt på at kommisjonen kom til rett resultat, at Lee Harvey Oswald var alene om attentatet.

Og han skriver om broren Bobbys forsøk på å president Lyndon B. Johnson til å la ham megle fred i Vietnam, men at Johnson ikke stolte på Bobbys motiver og derfor sa nei ...

Da stilte Bobby som presidentkandidat i stedet!

Bemerkelsesverdig karriere

I sin memoarbok kaster senator Kennedy – stadig ifølge The New York Times – nytt lys over Kennedy-familiens tanker og planer.

Selvsagt har også de positive sidene ved hans bemerkelsesverdig karriere gjennom 47 år som senator, stor plass i boken. «Konkurranse, selvsagt, er veien til fremgang i Amerika», skriver han ifølge avisen.

«Når jeg tenker tilbake på mine tre brødre, og hva de oppnådde før jeg en gang var ferdig med barndommen, slår det meg at hele mitt liv har vært en konstant kamp for å følge opp».

Nå ligger Edward begravd ved siden av brødrene John og Robert på Arlington-kirkegården utenfor Washington DC. Men myten om Kennedy'ene lever videre.

SKREVET MEMOARER: Ted Kennedy.
TRE BRØDRE: John, Robert og Edward Kennedy.
"DRAPSMANN": Lee Harvey Oswald.