New York: Enda en gang utfordret den ytterliggående Tea Party-bevegelsen den republikanske partieliten, og enda en gang gikk de av med seieren. I stat etter stat i primærvalgene tirsdag, beseiret deres kandidater de republikanske favorittene, i kampen om hvem som skal stille for partiet i mellomvalget i november.

Mest markant var Tea Party-kandidaten Christine O'Donnells seier over Michael N. Castle i den lille staten Delaware, i kampen om hvem som skal bli partiets kandidat til Senatet. Castle har vært guvernør for staten to ganger og representert staten i Representantenes hus de siste 18 årene.

Tidligere hadde vi mulighet for å vinne åtte-ni plasser i Senatet, men nå kan vi bare vinne syv-åtte plasser

Karl Rove, George Bush' tidligere sjefsstrateg

— Ingen sjanser med O'Donnell

Tross denne erfaringen samt partiets kraftige støtte til Castles valgkamp, ble alt skjøvet til side av den uerfarne, tidligere TV-kommentator og markedskonsulent O'Donnell. Dette på tross av at O’Donnell er ansett som en langt svakere kandidat og at hun flere ganger tidligere har prøvd å bli valgt uten hell.

Med O'Donnells kandidatur mener mange eksperter at republikanerne kan droppe håpet om å vinne valget i Delaware. Dermed er sjansene for å gjenvinne flertall i Senatet nesten lik null.

— Tidligere hadde vi mulighet for å vinne åtte-ni plasser i Senatet, sa George W. Bush’ tidligere sjefstrateg Karl Rove til Fox News etter O'Donnells seier.

— Men nå kan vi bare vinne syv-åtte plasser. Valget i Delaware er ikke et valg vi kan vinne, sa han.

Seieren i Delaware var bare det siste hakket i Tea Party-bevegelsens politiske belte. I forrige måned vant Joe Miller over den sittende republikanske senatoren Lisa Murkowski i primærvalget i Alaska. I vår beseiret tea Party-kandidaten senator Robert F. Bennett i Utah, og i statene Colorado og Connecticut har kandidatene deres vunnet over partitoppens utvalgte.

Selv i den forholdsvis liberale staten New York beseiret bevegelsens kandidat, multimillionæren Carl P. Paladino, tirsdag den republikanske «mainstream»-kandidaten Rick Lazio i kampen om å bli partiets kandidat som statens neste guvernør.

- Sinkene har tatt makten

Bevegelsens suksess styrker de mest ytterliggående delene av det republikanske partiet. Både i kraft av kandidatene som er valgt i primærvalgene, men også – som Will Bunch bemerker om Tea Party-bevegelsen i sin nye bok «The Backlash» – minst like mye i kraft av å ha påvirket partiet.

— Tea Partys sanne suksess i 2010 var ikke å velge egne kandidater, men å presse de som har makten i det republikanske partiet lenger til høyre, skriver Bunch.

Slik O'Donnells seier i Delaware illustrerer, kan det imidlertid bli vanskeligere for partiet å tiltrekke seg sentrumsvelgerne og det kan skade partiet i mellomvalget, der det ifølge meningsmålingene lå an til en massiv seier som kunne gitt partiet tilbake makten over Kongressen.

En slik utvikling er noe mange demokrater håper på.

Artikkelen fortsetter under bildet

TIM SHAFFER

JUBLER FOR TIDLIG: Tea Party-fansen i Delaware jubler for seieren. Men det kan bli verre i selve valget ...

— Dette begynner å ligne barscenen i «Star Wars». De rensker ut de konservative med pragmatiske trekk, og erstatter dem med rene sinker, sa den demokratiske strategen Peter Fenn til Politico.

— Demokratene er nå favoritter til å beholde flertallet i Senatet, la det tidligere demokratiske kongressmedlemmet Martin Fröst til.

— Realiteten er at sinkene nå har tatt makten blant republikanerne, det kan trolig også hjelpe demokratene i Representantenes hus, sa han.

En slik valgtaktisk analyse påvirker ikke Tea Party-aktivistene, som er likegyldige overfor interne partipolitiske strategier. Christine O'Donnell uttrykte dette kanskje klarest etter sin seier, da hun sa at «dette ikke er en valgkamp – det er en sak».

Tea Party har energien

Demokratene kan imidlertid ikke glede seg for tidlig.

— Kanskje skader Tea Party-kandidatene republikanernes sjanser i et par stater som Delaware, sier den politiske analytikeren John Fortier i den konservative tankesmien American Enterprise Institute.

— Men generelt er bevegelsen en stor fordel for republikanerne, fordi de har energien og entusiasmen som bringer velgerne til valgurnene, sier Fortier, som også peker på at bevegelsen i realiteten ikke er særlig problematisk for republikanerne.

— Fellestrekket ved Tea Party er at de ønsker mindre inngripen og mindre offentlig gjeld. Det tror jeg mange helt vanlige republikanske velgere saktens kan identifisere seg med, sier Fortier, som spår at republikanerne vil vinne flertallet i Representantenes hus, men neppe i Senatet.

— Utfordringen kommer for alvor når de skal skape en velfungerende partigruppe etter valget. Det kan bli vrient – men foreløpig går det greit.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN