Washington: Republikanerne frykter at en forventet seier ved mellomvalget i november smuldrer bort mellom fingrene deres etter at Tea Party-aktivister har vunnet enda flere primærvalg.

Tirsdag slo Christine O’Donnell (bildet) ut den moderate republikaneren Michael Castle i den lille delstaten Delaware. Også i New Hampshire lå en høyreradikal Tea Party-aktivist an til å vinne.

Før valget følte republikanerne seg sikre på at de skulle erobre en ny senatsplass med Castle, som er svært populær og i 17 år har vært delstatens eneste kongressrepresentant.

Men med O’Donnell som kandidat kan de trolig skyte en hvit pinn etter seieren. Meningsmålinger viser at hun ikke vil greie å vinne over demokratenes kandidat Chris Coons.

Meningsmålinger viser også at republikanerne rett og slett kan tape en senatsplass som nå er republikansk, dersom Ovigne Lamontagne blir deres kandidat i New Hampshire. Hun leder, men opptellingen er ennå ikke ferdig.

Republikanerne er i ferd med å miste muligheten for å vinne flertallet i Senatet

Karl Rove til Fox News

Nytt håp for demokratene

Castles tap i Delaware gir demokratene nytt håp om å beholde kontrollen i Senatet, der de i dag har 59 plasser av 100, inkludert to uavhengige.

— Republikanerne i Delaware har valgt en ultrahøyre ekstremistkandidat som er helt ute av takt med statens verdier, sa den demokratiske senatoren Robert Menendez, som er leder for demokratenes valgkamp.

I de siste ukene satte den republikanske partiledelsen inn både lokale og nasjonale storkanoner for å hindre at O’Donnell vant.

Men dette var forgjeves siden O’Donnell hadde fått støtte av Tea Party-aktivistenes frontfigur, tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin.

Karl Rove, som var hjernen bak George W. Bush' valgkamper, beklager utfallet og sier til den konservative TV-kanalen Fox News at republikanerne nå er i ferd med å miste muligheten for å vinne flertallet i Senatet.

Artikkelen fortsetter under bildet

MICHAEL DINNEEN

FRONTFIGUR: Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin er blitt Tea Party-bevegelsens frontfigur.

Velgeropprør

Med O’Donnell seier har høyreradikale Tea Party-aktivister danket ut åtte av partiledelsens kandidater i primærvalg i forskjellige stater, blant dem to sittende republikanske senatorer.

Bakgrunnen for den lange rekken av Tea Party-seirer er den økende misnøyen med president Barack Obama og politikerne i Washington.

Ironisk nok er det moderate republikanske kandidater som får svi siden det meste eksplosive opprøret mot politikerne finner sted i det republikanske partiet.

Og det til tross for at republikanerne i Kongressen på ingen måte har vist seg som moderate siden Obama ble valgt. De har tvert imot gått imot de fleste av demokratenes forslag og til og med sabotert forslag de ellers kunne ha støttet.

Mot skatt og stat

Tea Party-bevegelsen er i utgangspunktet mot skatt og statlig styring, og det er de enorme stimuleringspakkene med voksende budsjettunderskudd og statsgjeld som har fyrt opp under raseriet deres.

Den store entusiasmen som Tea Party-bevegelsen har generert blant mange republikanske velgere, er i utgangspunktet en fordel siden den gjør partiets tilhengere mer ivrige etter å møte fram i valglokalene.

Men om kandidatene blir for ytterliggående, risikerer republikanerne å miste stemmene til uavhengige og sentrumsorienterte velgere, mens demokratiske velgere får nye insentiver til å møte opp og stemme mot ekstremistene.

Ved tirsdagens primærvalg vant også en Tea Party-kandidat over partiledelsens kandidat til guvernørvalget i New York.

Guvernørvalgene er viktige i en nasjonal sammenheng fordi guvernørene har stor makt til å tegne opp nye grenser for valgkretsene, noe som skal gjøres etter folketellingen i år.