ERIK THOMLEC

Foreløpig er det meldt om opp imot 2.000 smittete og på Liberty Hospital i en av hovedstadens bydeler ligger syke i friluft under trærne mens regnet høljer ned. Det er ikke plass til dem innendørs, for nye tilfeller kommer hver dag.

På en gjørmete parkeringsplass for lastebiler et par kilometer fra sykehuset er Leger uten Grenser i ferd med å opprette et feltsykehus for å lette presset på de vanlige sykehusene.

Et gjerde av halm skiller nødsykehuset fra lastebilene og bøflene med kjempehorn, som deler resten av gjørmen.

Redd for straff

Omkring 100 kolerasmittete er allerede døde, og det registreres omkring 80 nye sykdomstilfeller daglig, forteller den belgiske sykepleieren Genevieve Falise, som nettopp er kommet til hovedstaden N´N' djamena for å koordinere opprettelsen av nødsykehuset.

Onsdag formiddag mottok hun de første pasientene, selv om verken vanntanker, latriner eller avfallsrom er ferdige. Etter formiddagens skybrudd har vannet problemer med å trenge ned i den sandete jorden og samles i store pytter mellom teltene.

Men teltene kan tross alt gi ly for regnet, og syke fra nabolaget dukker opp selv om sykehuset ennå ikke er tatt offisielt i bruk.

— Liberty Hospital hadde over 200 pasienter, og mange ligger ute i det fri. Men de kunne ikke flyttes på grunn av regnet, forteller den lille, spinkle sykepleieren som farer rundt og dirigerer lokale arbeidere.

— Dere kan selv forestille dere hva det betyr å ligge utendørs i dette været. Dere skulle ha sett hvordan forholdene er på sykehuset ...

Men det er lettere sagt enn gjort.

Vakten ved inngangen sperrer effektivt for fremmede. Og sjåføren ber oss inntrengende om å overholde fotoforbudet.

Vi har kun fått fototillatelse fra myndighetene som gjelder 1000 km fra hovedstaden, der flyktninger fra Sudan krysser grensen til Tchad. Men skybruddet tidligere på dagen forhindret også nødhjelpsorganisasjonens fly i å gå på vingene med kurs mot øst.

Sjåføren er overbevist om at han vil ryke i fengsel hvis politiet oppdager at han har kjørt rundt med lovbrytere som tar bilder av forhold regjeringen ikke er stolte av. Og fengslene i Tchad er helt sikkert langt verre enn de offentlige sykehus, for landet er ikke kjent for å sette menneskerettighetene særlig høyt.

Genevieve Falise tror at koleraen skal holdes hemmelig fordi regjeringen mener det er flaut at N´N' djamena enda en gang rammes av en epidemi.

Uten behandling vil halvparten av alle smittete dø. Med en effektiv innsats overlever 98 prosent, slår den belgiske sykepleieren fast inne i det provisoriske lokalet der pasienter undersøkes. Her blir de falske tilfellene skilt ut.

Rammer ofte flyktninger

Hun vet av erfaring at det vil komme mange og melde seg syke av kolera bare for å få ekstra pleie.

Genevieve Falise ble også tilkalt da N´N' djamena i 1997 ble rammet av kolera. Den gangen registrerte myndighetene 5.660 tilfeller. Knapt 300 døde.

I år frykter hun at epidemien blir langt alvorligere fordi myndighetene ikke går ut og advarer mot smitten, som spres gjennom avføring.

En kraftig diaré kan på kort tid ta livet av de syke. Derfor rammer kolera så ofte flyktninger stuet sammen i leire uten skikkelige latriner. Men koleraepidemien som nå rammer Tchad har ikke noe å gjøre med de overfylte flyktningleirene ved den østlige grensen. Hovedstaden ligger ved vestgrensen til Kamerun.

I det fattige Tchad er hygiene nærmest et fremmedord. Når regnet i regntiden velter ned, forvandles de smale jordgatene med bølgeblikkskur klint tett sammen, til frådende elver som skyller innholdet i latrinene fra hus til hus.

Døde kan smitte

— Familiene til dem som er smittet må få vite at de skal rense alt med klor. Ellers klarer vi ikke stoppe epidemien, sier Genevieve Falise.

Behandlingen er forholdsvis enkel. Antibiotika og masse vann med salt og sukker. Opp til en liter vann blir i løpet av det første kvarteret pumpet inn i de som er mest medtatt.

Thierry (15) er klinikkens første pasient, og i løpet av de første tre timene har han fått to og en halv liter væske inn med drypp. Nå er han i ferd med å livne til.

Men selv om behandlingen er enkel, kommer noen av de kommende pasientene til å dø, vet Genevieve Falise. 28 ganger har hun vært utsendt for Leger Uten Grenser, og dette er hennes tredje koleraepidemi.

Derfor blir et eget avlukke innredet til behandling av de døde. Alle kroppsåpninger skal tettes med bomull gjennomvætet med klor, og liket skal vaskes med klor før det utleveres til de etterlatte.

Ellers smitter de døde.