De fem vetomaktene er splittet. USA, Storbritannia og Frankrike står sammen om å presse fram en hard linje med sanksjoner mot Iran, mens Kina og Russland stritter imot og vil unngå sanksjoner for enhver pris.

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki skal ha fått forsikringer fra Moskva og Beijing om at de to stormaktene ikke vil støtte sanksjoner eller militær inngripen overfor Iran i atomstriden.

– De to landene har informert oss om sin motstand mot sanksjoner og et eventuelt militært angrep, sier Mottaki til avisen Kayhan. – Personlig har jeg ingen tro på at sanksjoner vil komme på Sikkerhetsrådets dagsorden nå, legger Mottaki til.

USAs president George W. Bush snakket i helgen personlig med sin russiske kollega Vladimir Putin for å understreke hvor viktig det er å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen, opplyser en talsmann for Det hvite hus.

Iran ligger heller ikke på latsiden, og landets myndigheter har vært i kontakt med FNs generalsekretær Kofi Annan for å klage over truslene fra USA om et militært angrep uten FNs godkjennelse.