Østerrikerne holdt sent i går kveld fortsatt hardt på at en «alternativ tilknytning» for Tyrkia måtte nevnes som en mulighet i forhandlingsmandatet. Imot seg hadde de alle de andre 24 EU-medlemmene.

-— Vi skal lytte til hverandre i god europeisk ånd, sa deres utenriksminister Ursula Plassnik diplomatisk da hun ankom utenriksministermøtet her i Luxembourg.

Britenes Jack Straw var hakket mer dramatisk i ordvalget, og kalte møtet «avgjørende for EUs fremtid» før han forsvant inn til middag med de andre.

De to hadde da allerede hatt samtaler seg imellom, uten at det hadde ført til enighet.

Etter planen skal medlemsskapsforhandlingene åpnes i dag; datoen ble fastsatt av EU-lederne allerede før jul i fjor.

80 prosent imot

Det var gjennom hele helgen hard diplomatisk tautrekking for å få på plass et rammeverk for Tyrkia-forhandlingene som også Østerrike kunne være med på. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan snakket på telefonen med sin østerrikske kollega Wolfgang Schüssel, i et forsøk på å overtale ham til å føye seg etter de 24 andre EU-medlemmene. De har alle støttet medlemsskapsforhandlinger med Tyrkia.

Erdogan advarte i går også EU mot å ende opp som en «kristen klubb», i stedet for å bli «en spiller på verdensarenaen».

Men med 80 prosent av velgerne som erklærte motstandere av tyrkisk medlemsskap har den østerrikske regjeringen hatt god ryggdekning hjemme for sin steile holdning.

Kroatia en joker

Mange observatører har dessuten ment at Østerrikes egentlige mål har vært å få fart på Kroatias EU-kandidatur. Inntil i går hadde ikke EU vært fornøyd med at kroatene ikke har greid å slå kloa i den etterlyste krigsforbryteren Ante Gotovina. I dag skal sjefsanklager Carla del Ponte fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia legge fram sin siste rapport om Kroatias samarbeidsvilje for EU. Med positive signaler fra del Ponte er EU villige til å åpne medlemsskapsforhandlinger med Kroatia straks -- noe som mange har ment vil gjøre østerrikerne mildere stemt også overfor Tyrkia-forhandlingene.