MÜNCHEN: På forsvarsministermøtet i Vilnius i forrige uke var Norge det eneste NATO-landet som varslet motstand mot alliansens planer om å supplere det planlagte amerikanske «skjoldet» mot atomraketter i Europa.

Forsvarsminister AnneGrete StrømErichsen (Ap) sa da at regjeringen måtte diskutere saken frem mot NATOs toppmøte i Bucuresti i april.

— Skuffet over Norge

TV2 spurte lørdag USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney om hva han mente om at Norge kunne komme til å nedlegge veto:

— Dersom denne historien er sann, vil jeg si at jeg er skuffet over at Norge vurderer å blokkere konsensus i NATO. Dette er en uvanlig posisjon for Norge å innta, svarte Whitney.

Aviser veto-varsel

Anne-Grete Strøm-Erichsen avviser at hun har varslet et veto i NATO.

Uttalelsene fra USAs ambassadør må bygge på en misforståelse. Jeg har aldri sagt noe om veto, sier hun.

Strøm-Erichsen vil likevel ikke utelukke bruk veto.

— Jeg vil ikke utelukke noe som helst. Vi må diskutere saken frem mot Bucurestimøtet, og se hva som kommer på bordet der. Dessuten er det ikke så sikkert vi står alene i NATO i denne saken, sier forsvarsministeren.

- Må diskutere

Strøm-Erichsen viser til at den tyske utenriksministeren FrankWalter Steinmeier varslet skepsis i sin tale på den sikkerhetspolitiske konferansen i München lørdag. Med referanse til rakettskjoldet, sa Steinmeier:

— Vi må diskutere alle forslag grundig, for å avgjøre om de virkelig bringer noen nettogevinst – eller om de potensielt bare er mer splittende.