JØRGEN ULLERUP

Madrid

Mange marokkanere i Lavapiès vil ikke snakke om attentatet og skynder seg vekk. En med bemerkningen om at det går dårlig nok fra før. Andre i det innvandrertette arbeiderkvarteret i sentrum av Madrid setter ord på sin frykt.

— Hvis det bekreftes at marokkanere er medlemmer av al Qaida, må vi frykte det verste. Vi marokkanere har fra før et dårlig rykte i Spania. Vi får lov til å jobbe, men det er problematisk å snakke om integrasjon. Jeg har f.eks. ingen spanske venner, sier den 35-årige Lahouari Kamal, der har bodd 15 år i Spania.

Ifølge offisielle tall utgjør legale utlendinger vel 6,2 prosent eller 2,7 mill av den samlede befolkningen i Spania på 42 mill. Etter innvandrerne fra Ecuador utgjør marokkanerne den nest største gruppe med 378.000. Marokkanske organisasjoner mener imidlertid at det rette tallet er nærmere 800.000, hvis alle illegale innvandrere telles med.

«Helt normale»

Lavapiès var et tradisjonelt spansk arbeiderkvarter, inntil det i de siste årtier ble overtatt av innvandrere av alle mulige nasjonaliteter. De tre arresterte marokkanere drev en liten butikk med mobiltelefoner i kvarteret.

— Jeg kjenner to av de tre, og de er helt normale mennesker. Jeg har problemer med å tro at de skulle være medlemmer av al Qaida. Vi diskuterte ofte terrorisme, og ingen av dem ga noensinne uttrykk for ytterliggående sympatier, forteller Mohammed Ali på 31 år.

Marokkanere i Spanien husker med gru episoden for noen år siden, da spanjoler drev klappjakt med køller og jernstenger på alle marokkanske innvandrere i den sørspanske byen El Ejido, fordi en marokkaner ble beskyldt for å ha voldtatt en spansk jente. Derfor krysser de fingre for at al Qaida-sporet skal vise seg å være feil.

— Det er jo ikke noen forbrytelse å selge telefonkort, så la oss håpe at de ikke er implisert. Jeg kjenner dem godt, og de er ikke islamister. Men det har bredt seg en ubehagelig tendens til å generalisere. Hver gang det er noe galt i verden, får arabere og muslimer skylden. Jeg håper ikke at Spania blir som USA etter 11. september, sier Khaled (29), som har bodd tre år i Spania.

Historisk konflikt

Spanske menneskerettighetsorganisasjoner har oppfordret spanjolene til ikke å bruke attentatet som unnskyldning for rasisme, og imamen i Madrids største moské har appellert om ikke å forveksle muslimer og terrorisme.

Foran et islamsk senter for pakistanere i Lavapiès sier 32-årige Azar Chaudri at al Qaida ikke har noe å gjøre med islam. Terrororganisasjonen er som en mafia, og dens fanatiske medlemmer kan ikke være skikkelige muslimer, mener han.

Innvandring er et relativt nytt fenomen i Spania, som før de siste års økonomisk boom selv sendte millioner av gjestearbeidere til Frankrike og Tyskland. I dag har Spania bruk for lavtlønt arbeidskraft i landbruket, byggebransjen og hotell-og restaurantbransjen. Selv om Spania gjør mye for å forhindre at marokkanere og andre afrikanere slipper illegalt over Gibraltarstredet, har innvandring ikke vært noe hovedtema i valgkampen.

Motsetningene mellom spanjoler og marokkanere skyldes ikke bare det konfliktfylte forholdet mellom de to landene. Problemet har også historiske røtter. Spania ble skapt som en motsetning til islam, da kongeparet Ferdinand og Isabella i 1492 kastet ut alle muslimer fra landet sammen med den siste mauriske kongen i Alhambrapalasset i Granada etter åtte århundreders arabisk dominans.