Den øverste lederen for Sicilias beryktede mafia hadde tilbrakt 42 år på rømmen da han gikk i politiets felle tirsdag. 50 politifolk slo til mot et gårdsbruk utenfor landsbyen Corleone, hvor Provenzano i sin tid startet sin kriminelle karriere.

Etter kort tid ble det klart at riktig mann var tatt. Italiensk politi kunne dermed innkassere den største seieren i kampen mot mafiaen på over ti år.

– Takk, Gud! Jakten er endelig over, sa Palermos politisjef Giuseppe Caruso da nyheten om pågripelsen ble sluppet.

Livsvarig fengsel

73-åringen som går under tilnavnet «Fantomet fra Corleone», var den siste viktige mafialederen som fortsatt befant seg på frifot. Han har vært øverste leder for den organiserte sicilianske kriminaliteten siden 1993, da den tidligere toppsjefen Salvatore «Toto» Riina ble pågrepet i Sicilias hovedstad Palermo.

Provenzano er allerede dømt in absentia til livsvarig fengsel for delaktighet i flere av mafiaens mest beryktede forbrytelser. Blant de verste udådene er drapene på dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino, som hadde viktige roller i arbeidet med å rulle opp mafiaens nettverk tidlig på 1990-tallet.

Nyheten om pågripelsen overskygget selv Romano Prodis valgseier i italienske medier tirsdag. Provenzano var legendarisk for sin evne til å slippe unna politiet igjen og igjen, og innbyggere på Sicilia skal ha reagert med vantro da det ble kjent at han var arrestert.

– Myten om hans uovervinnelighet ble en del av vår felles psyke. Folk flest trodde at han aldri ville bli tatt, sier journalisten Dino Paternostro som dekker kampen mot mafiaen på Sicilia.

Sinte sicilianere

En rasende menneskemengde ropte skjellsord mot Provenzano da maskerte politifolk eskorterte ham til politihovedkvarteret i Palermo.

– Vi er det virkelige Sicilia, ropte ungdommer fra en anti-mafia-organisasjon.

For en uke siden ble 84 personer pågrepet under en stor aksjon mot den sicilianske mafiaen i utkanten av Palermo. Disse personene er siktet for kidnapping, utpressing og narkotikahandel, men blir likevel små fisker i forhold til Provenzano.

Mafiasjefen ble født i 1933 og jobbet i jordbruket før han begynte som småkriminell. Han fikk tilnavnet «traktoren» for sin hensynsløshet som leiemorder for Corleone-klanen. Han jobbet seg stadig oppover i organisasjonens hierarki, inntil han ble ubestridt leder for Cosa Nostra, som mafiaen på Sicilia kalles.

I sin tid som leder skal han ha stått for en mildere og mindre voldelig stil enn tidligere toppsjefer. Antallet mafiarelaterte drap sank, i et forsøk på å sikre ro rundt organisasjonens narkotikasmugling og pengeutpressing.

Endelig har italiensk politi klart å fange en av storfiskene innenfor den Sicilianske mafiaen.