— Det er grunn til å tro at fiskene lider under tatoveringen, sier generalsekretær Svein A. Fosså i Norges Zoohandleres Bransjeforening.

En fiskene som dukket opp hos Midtun Zoosenter var tatovert med et hjerte og ordet LOVE.

Uønsket fisk

I et lite akvarium i butikken til Midtun Zoosenter svømmer 15 mollyer. Ved første øyekast ser de ikke spesielle ut sammenliknet med de mange fargesprakende artsfrendene i de andre vannbadene. Men de 15 er ikke ønsket verken av butikkeieren eller zoohandlernes bransjeforening - og heller ikke blant dyrevenner.

Disse mollyene er nemlig tatoverte. Mennesker har påført fiskene forskjellige fargerike streker og prikker.

Tipseren som gjorde Bergens Tidende oppmerksom på fenomenet, sendte oss et bilde av en av mollyene. Den hadde tatovert LOVE på en siden av kroppen og et hjerte på den andre siden. Fisken var solgt dagen før BT besøkte butikken.

Var ikke bestilt

Dyrevernere er sterkt kritiske til denne moten. Produsentene holder tatoveringsmetodene hemmelig. Dyrevernere mener det er sannsynlig med stor dødelighet blant fiskene som tatoveres, og at de påføres smerte under prosessen. I Østen skal det være mulig å bestille fisk med sitt eget navn, firmalogo og liknende.

Eieren av Midtun Zoosenter, Jarl Johnson, forteller at de tatoverte fiskene kom til butikken i en forsendelse på 10.000 gullfisk fra Singapore.

— De tatoverte fiskene var ikke bestilt, men var likevel kommet med i forsendelsen.

— I den norske zoobransjen tar avstand fra praksisen med å tatovere fisk og det er en gjengs oppfatning at vi ikke skal kjøpe inn slik fisk. Da jeg oppdaget at vi hadde fått dem, sto jeg overfor valget å selge eller avlive dem. Jeg syntes det var dumt å avlive fiskene, så jeg har valgt å selge dem.

Liten etterspørsel

Jack Moe jobber i akvarieavdelingen ved Midtun Zoosenter. Han forteller at enkelte kunder ønsker å kjøpe tatoverte fisker, men etterspørselen er ikke stor. Fisken som var tatovert med et hjerte og LOVE, ble solgt forleden.

Generalsekretær Svein A. Fosså i Norges Zoohandleres Bransjeforening (NZB) sier at de anbefaler sine medlemmer å ikke selge fisk som kan mistenkes for å ha blitt kunstig farget eller på annet vis fysisk endret.

— Vet dere hvordan fiskene blir tatovert?

— Nei. De som gjør dette, oppfatter det som en forretningshemmelighet hvordan de tatoverer fiskene. Vi antar at de enten injiserer farge inn i huden på fiskene med sprøyter eller ved bruk av avansert laserbehandling.

— Personlig har jeg engasjert meg i bransjens internasjonale organisasjoner for å få slutt på tatoveringen. Men jeg må innrømme at jeg har vanskelig for å få forståelse hos produsenter og eksportører for vårt syn, sier Fosså.

Silje Katrine Robinson