Over 30.000 mennesker marsjerte torsdag gjennom Atens gater med slagord som «EU og IMF: ut!». Demonstrasjonene er en første styrkeprøve for statsminister Lukas Papademos.

Papademos fastholder at de offentlige utgiftene må ned og skattene opp dersom Hellas skal unngå nasjonal konkurs. Men torsdag ble kravet om statlige innsparinger møtt med høylytte protester i sentrum av hovedstaden Aten.

— De har kuttet pensjonen min to ganger. Denne mannen Papademos er verre en den forrige lederen. Han er bankmann. Dersom han våger å innføre enda flere sparetiltak, kaster vi dem ut, sier pensjonisten Xeni Kolen på 64 år.

Redd for pensjonen

— Den nye regjeringen vil gjøre det bedre enn sin forgjenger dersom den opptrer rettferdig og slår ned på skattesnytere samtidig som den får mer penger ut av de rike. Men jeg er redd den vil kutte i pensjonen min i stedet, sier 70 år gamle Dionysis Samaros.

Tre av fire grekere sier ifølge meningsmålinger at de støtter Papademos, men han har en stor oppgave foran seg med å overbevise grekerne om de harde sparetiltakene og kuttene EU krever av landet.

— Det greske folket og først og fremst alle de unge kan overvinne krisen og oppnå de nasjonale målene dersom de står samlet og handler bestemt, sa Papademos til den greske nasjonalforsamlingen tidligere torsdag.

- Jeg betaler ikke!

Protestbevegelsen «Jeg betaler ikke» kalte torsdag sammen til protestmøte på Syntagma-plassen utenfor nasjonalforsamlingen i Aten. Møtet falt sammen med markeringen av at det er gått 38 år siden studentopprøret mot det daværende militærdiktaturet i Hellas.

Oberstregimet i Aten brukte blodig og brutal makt for å slå ned dette opprøret. Nesten hvert år siden da har venstreradikale grupperinger utkjempet rene gateslag med politiet på årsdagen 17. november.