Opposisjonen har lovet å trosse demonstrasjonsforbudet og samle tusenvis til protest mot det omstridte gjenvalget av president Mwai Kibaki.

Allerede tidlig torsdag morgen startet flere hundre demonstranter protestene ved å blokkere et større veikryss i hovedstaden, mens de ropte «fred» og «vi er alle kenyanere». Rundt 100 politifolk prøvde å spre menneskemengden med tåregass.

Minst 340 mennesker er drept i etnisk-politisk vold i Kenya etter det omstridte valget. Opposisjonsleder Raila Odinga har tatt initiativet til en massedemonstrasjon mot valgfusk torsdag, og håper minst en million mennesker vil møte fram for å utrope ham til «folkets president».

Les også: Uvirkelig, sier kenyanere i Bergen | Stordemonstrasjon i Nairobi utsatt

Etnisk konflikt

Regjeringen har lagt ned forbud mot protestmarsjen i Nairobi, av frykt for ytterligere voldshandlinger.

Torsdagens massedemonstrasjon er begynnelsen på en lang marsj for å gjenreise demokratiet i Kenya, sier Odinga til BBC.

Voldsbølgen etter at sittende president Mwai Kibaki søndag ble erklært som valgvinner med knapp margin, har i stor grad fulgt etniske skillelinjer. Kibaki er kikuyu, som er Kenyas største etniske gruppe, mens Odinga kommer fra den nest største, luo.

Både regjeringen og opposisjonen beskylder hverandre for «handlinger som grenser til folkemord» og etnisk rensing.

Les også: Derfor brenner det i Kenya

Boligområder i brann Uroen fortsatte onsdag, og bilder fra Nairobis slum viste boligområder som sto i brann etter å ha blitt satt fyr på av organiserte grupper. Politiet var tilsynelatende ikke i stand til å stoppe uroen og brannstiftelsene.

Antall drepte i opptøyene i Kenya steg onsdag til minst 342. Også tallet på voldtekter og overgrep mot sårbare grupper har økt dramatisk, melder FN og sykehuspersonell.

President Kibaki inviterte onsdag medlemmene av den opposisjonsdominerte nasjonalforsamlingen til et hastemøte, tydeligvis i et forsøk på å roe gemyttene. Medlemmene av Odingas parti, det største i nasjonalforsamlingen, boikottet møtet.

Kenyas regjering har utsatt skolestarten etter juleferien med ei uke, til 14. januar, på grunn av uroen i landet, opplyser landets utdanningsdepartement. (©NTB)