Høyreekstremister og snauskaller kastet brustein og flasker mot opprørspoliti etter at politiet hadde arrestert Gyorgy Budahazy som mistenkes for å ha vært mannen bak opptøyene i fjor høst. Budahazy har holdt seg i skjul i månedsvis.

Se video

Tidligere på dagen samlet rundt 200.000 mennesker seg til et møte arrangert av opposisjonspartiet Fidesz i sentrum av Budapest for å vise sin motstand mot Ungarns sosialistiske statsminister Ferenc Gyurcsány.

Både opposisjonen i nasjonalforsamlingen og grupper fra ytterste høyrefløy deltok i demonstrasjonen, som markerte starten på en ny kampanje for å fjerne Gyurcsány.

Politikerne lyver Det vakte oppsikt i fjor da statsministeren innrømmet å ha løyet om budsjettet for å vinne valget, noe som førte til sju uker med uroligheter.

Det som raskt ble glemt var at han ikke bare snakket om seg selv, det han sa var en generell kritikk av alle politikerne, inkludert ham selv, som han sa skjulte sannheten om landets økonomi for å vinne valg.

Flere tusen demonstranter møtte senere på dagen opp for å protestere mot Gyurcsány da han og andre politikere deltok i arrangementer for å markere den ungarske revolusjonen i 1848.

Noen av demonstrantene hadde med seg det stripede Arpad-flagget, et århundregammelt ungarsk banner som i dag brukes av det nynazistiske partiet som styrte Ungarn en kort periode etter annen verdenskrig.

Ved en av markeringene måtte livvakter og politi bruke paraplyer for å beskytte Gyurcsány og Budapests borgermester Gabor Demszky mot egg og appelsiner som demonstranter kastet.

Høyreopposisjonen Langt flere mennesker enn ventet møtte fram til Fidesz’ arrangement enn det som var ventet på forhånd, etter at myndighetene advarte om at ekstremister ville prøve å kuppe arrangementet.

Fidesz-lederen Victor Orban, selv tidligere statsminister, sa at en folkeavstemning senere i år gir velgerne anledning til å avvise regjeringens politikk.

Orban kritiserte også Gyurcsánys initiativer for å styrke forbindelsene til Russland.

– La oss ikke glemme at oljen kommer fra øst, men friheten kommer alltid fra vest, sa han.

På grunn av press fra EU for å redusere underskuddet på statsbudsjettet har Gyurcsány de siste månedene vært nødt til å øke skatten og betalingen for noen helsetjenester og betaling for universitetet, samtidig som han har redusert subsidier.

KAROLY ARVAI