— Det er en veldig alvorlig beskyldning som blir rettet mot ham. Han er ikke noe glad for dette, og tar ikke lett på det som er skjedd, sa 28-åringens forsvarer, advokat Peter Mutvei, til BT i går kveld. Da var hans klient nettopp blitt fengslet i en uke med brev- og besøksforbud.

Etter et seks timers maraton-fengslingsmøte kom dommer Runar Viksten til at både mullaen med bakgrunn fra Vestlandet og de tre andre siktede skulle settes bak lås og slå.

La frem dokumentasjon

Dommeren mener det er såkalt skjellig grunn til å mistenke de fire for å være skyldige i terrorforbrytelser, og at de både kunne ødelegge bevis og unndra seg forhør og straff dersom de ble satt på frifot. De påståtte forbrytelsene skal ifølge kjennelsen blant annet ha skjedd i Stockholm.

28-åringen, som er kurder fra Irak og fra Bergen kjent som en islamsk fundamentalist, nekter for å ha gjort noe galt. Hans forsvarer var heller ikke fornøyd med dokumentasjonen som ble lagt frem i retten.

— Jeg mener ikke at dette var en riktig avgjørelse, sa advokat Mutvei.

Alle advokatene er pålagt full taushetsplikt om det de har fått vite om saken, og ville derfor ikke svare på ytterligere spørsmål.

Full skjerming

Fengslingsmøtet i går gikk for lukkede dører, og de tallrikt fremmøtte pressefolkene fikk ikke så mye som et glimt av noen av de fire siktede.

Hva siktelsen mot 28-åringen og de tre andre bygger på, er ikke offentlig kjent. Men ifølge svenske medier handler det om terror eller planlegging av terror mot amerikanerne i Irak. Det har også vært skrevet at det var informasjon fra USA som førte til aksjonen i Sverige, som ble gjennomført tidlig mandag morgen, mot fire ulike leiligheter i Stockholm og Malmö.

Ingen hjemme i går kveld

— Jeg er fornøyd med rettens avgjørelse. Nå har vi tid til å gjennomføre etterforskningen, sa aktor Agnetha Hilding Quarnström til BT etter fengslingsmøtet.

At de fire bare fikk en ukes varetekt hver, betyr at bevisene ikke er av de aller sterkeste. Ved det svenskene kaller «sannolika skäl» ville de etter svenske varetektsregler fått to uker.

Da BT ringte på døren hans sent i går kveld i en nedslitt boligblokk i innvandrerbydelen Rinkeby rett utenfor Stockholm, var ingen hjemme. Bare en ødelagt dørkarm vitnet om politiets aksjon mandag morgen.

28-åringen er gift og bor sammen med en svensk kvinne. De har et lite barn sammen.

<b>NEKTER SKYLD:</b> - Min klient nekter skyld, og jeg er ikke enig i avgjørelsen om at han skal fengsles, sa irakernes forsvarer Peter Mutvei.
Stefan Jerrevång