ERLING VESTER JACOBSEN

Sjåførene i bussene, som til sammen hadde mellom 300 og 500 passasjerer, var kledd i hvite beskyttelsesdrakter med hette og beskyttelsesmaske for nese og munn. Passasjerene var ikke iført spesielle beskyttelsesklær.

En skandinav som møtte kortesjen da han var på vei til arbeid, fikk vite av sin sjåfør at busspassasjerene var på vei til et sted utenfor byen, hvor de skulle isoleres til observasjon for den dødelige lungesykdommen SARS.

Viser handlekraft

Siden den kinesiske toppledelsens klare inngripen søndag med avskjedigelse av helseministeren og Beijings borgermester for at de hadde holdt tilbake opplysninger om SARS-epidemien, samtidig med at visehelseminister Gao Qing la frem nye, overraskende høye tall for SARS-epidemiens omfang spesielt i Beijing, har myndighetene i Beijing vist handlekraft i SARS-bekjempelsen. Det kinesiske helsedepartement oppdaterer tallene for SARS-rammede flere ganger om dagen. Hvor mange som isoleres, forteller man imidlertid ikke.

I går morges opplyste helsedepartementet at det i alt var innlagt 1024 personer for SARS på Beijings sykehus. hvorav 414 hadde SARS i utbrudd, mens 610 er innlagt med begrunnet mistanke om SARS. Partiorganet Folkets Dagblad meldte imidlertid tidlig på kvelden at det er registrert ytterligere 106 pasienter med SARS bare i Beijing, og at dødstallet er steget med tre til 28.

Usikkert hvor mange

Hvor mange som er isolert fordi de muligens har vært utsatt for smitte, opplyses ikke. Men det antas å dreie seg om noen tusen mennesker. Man tror at de blir isolert på noen av de store hotellene som nå ellers står gapende tomme.

I forrige uke, da den bevisst løgnaktige kinesiske statistikken fortalte at det var 37 pasienter i Beijing, anslo ekspertene fra FNs verdenshelseorganisasjon, WHO, at det var opp mot 200 innlagt for SARS på Beijings sykehus, og at minst 1000 var isolert.

Mens det inntil søndag var utbredt skepsis overfor den kinesiske regjeringens håndtering av SARS-epidemien, er nå ingen i tvil om at Kinas toppledelse har gitt bekjempelse av SARS førsteprioritet. Den høyt respekterte kvinnelige visestatsminister Wu Yi har fått overlatt ansvaret for SARS-bekjempelsen etter sparkingen av helseministeren.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende