Krister Hoaas og NTB

I eposten skal al Qaida betegne Spania som et viktig medlem av «alliansen i krig mot Islam». Det skal være grunnen til at Abu-Hafs-el-Masri-brigaden slo til i Madrid torsdag morgen med det de kaller "operasjon dødstog".

Brevets ekthet er foreløpig ikke fastslått. Terroraksjonen i Madrid skjedde på dagen to og et halvt år etter 11. september-angrepet i USA.

I eposten lover al Qaida et nytt angrep på USA. Et større terrorangrep med tilnavnet "Den svarte dødens vind" er under oppseiling, heter det. Terroristene skal angivelig være ferdig med opp mot 90 prosent av forberedelsene.

I brevet omtales torsdagens terroraksjon som «et slag mot korsfarerne». «Vi har lyktes i å infiltrere hjertet av korsfarernes Europa og slå til mot en av pilarene av korsfarernes allianse — Spania - med et smertelig slag», heter det i brevet.

Avsenderne av eposten henvender seg også direkte til Spanias statsminister Jose Maria Aznar, samtidig som de truer andre vestlige land.

— Aznar, hvor er Amerika nå? Hvem skal beskytte dere, Storbritannia, Japan, Italia og andre mot oss?

Al-Quds Al-Arabi har tidligere mottatt uttalelser signert den samme organisasjonen. I brevet tar brigaden også på seg skylden for bombingen av to synagoger i Tyrkia i november i fjor, og for angrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad tre måneder tidligere.

Organisasjonen hevder i tillegg å stå bak drapene på 19 italienske soldater i Irak i november, og truer med å utføre angrep mot amerikanske mål i Yemen.

En kopi av brevet ble fakset til nyhetsbyråene AFPs og Reutersý redaksjoner i Dubai torsdag kveld. Ektheten er foreløpig ikke fastslått.

Ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel, har USA og Frankrike styrket sine sikkerhets-tiltak. I New York er det satt inn økte politistyrker ved blant annet jernbanestasjoner og T-baneholdeplasser.

I brevet fra al Qaida tar terrornettverket også på seg skylden for selvmordsangrepet i Tyrkias hovedstad Istanbul tirsdag.

Spansk politi lokaliserte torsdag en stjålet varebil som inneholdt sju tennmekanismer og et lydbånd på arabisk.

Innenriksminister Angel Acebes utelukker ikke muligheten for at islamistiske terrorister står bak terroraksjonen i Madrid. Men myndighetene anser likevel fortsatt den baskiske separatistorganisasjonen ETA som hovedmistenkt, sa Acebes torsdag kveld.

— Hovedsporet er fortsatt ETA, men vi må være svært forsiktige og etterforske andre spor, sa Acebes.

På lydbåndet som ble funnet, resiteres vers fra Koranen på arabisk.

Varebilen, som ble funnet øst i hovedstaden, var meldt stjålet fra byen Alcala de Henares lenger sør. De fire togene som ble sprengt i lufta kom derfra, ifølge Acebes.

Spanske myndigheter pekte tidligere på dagen kategorisk på den baskiske terrororgansisasjonen ETA som gjerningsmenn.

EPOST: Med denne eposten fra «al Quds al Arab» tar al Qaida på seg skylden for «Operasjon dødstog» i Madrid.
REUTERS/SCANPIX
I SORG: hele Spania sørger etter det største terrorangrepet i landets moderne historie.
REUTERS/SCANPIX
I SJOKK: Spania er i sjokk etter terrorangrepet som tok livet av minst 190 mennesker.
REUTERS/SCANPIX
HENTET UT DE DØDE: Et forferdelig syn møtte redningsarbeiderne som hentet ut de døde.
REUTERS/SCANPIX