Han er partipolitisk aktiv, men står utenfor de store grupperingene.

Han fikk regjeringsoppdraget av president Mahmoud Abbas fredag, etter at presidenten oppløste samlingsregjeringen mellom Fatah og Hamas. Men samlingsregjeringens leder, statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas, nekter å gå av.

Salam Fayyad er fagøkonom med utdannelse fra USA, og var palestinsk finansminister fra 2002 til 2005. Han har markert seg som en aktiv forkjemper for åpenhet i finanspolitikken og for å rydde opp i korrupsjonen i det palestinske maktapparatet.

Ansett

Fayyad nyter bred anseelse i utlandet og bør ha gode muligheter til å styrke palestinernes stilling internasjonalt, om man skal dømme etter tidligere omtale i vestlige medier. Den britiske rikskringkastingen BBC beskriver ham som «en respektert teknokrat».

Ifølge London-avisen The Times har Fayyad erfaring fra mer enn et tiårs arbeid for det internasjonale pengefondet IMF. Avisen kaller ham «en internasjonalt respektert finansmann» og en svært sentral personlighet i det palestinske politiske miljøet.

Tyske Der Spiegel betegner ved dannelsen av Fatah-Hamas-regjeringen i februar i år Fayyad som en uavhengig politiker. Men han er faktisk leder for det lille sentrumspartiet Tredje Vei, der også den høyt respekterte politikeren Hanan Ashrawi er med.

Forsiktig

Nyhetsbyrået AFP beskriver den påtroppende palestinske statsministeren som en «vestens yndling». Han er populær i vest ikke minst på grunn av sin forsiktige og påpasselige linje i den økonomiske politikken, skrev byrået fredag.

Det betyr ikke at den nye regjeringssjefen viker unna for politiske konfrontasjoner. I november 2005 gikk han av som finansminister i protest mot daværende statsminister Ahmed Qoreis pengebruk, som Fayyad mente var uansvarlig.

Salam Fayyad er 55 år gammel og ble født i Tulkarem nord på Vestbredden. Han utdannet seg først om ingeniør ved American University i Beirut, men tok senere en doktorgrad i økonomi ved University of Texas i USA.

Hamas avviser Fayyad

Men Hamas, som har ledet samlingsregjeringen, avviser utnevnelsen.

– Nominasjonen er illegitim, sier talsmann Ismail Radwam til nyhetsbyrået DPA.

Fayyad, som er en uavhengig politiker med gode forbindelser til Vesten, var tidligere finansminister i samlingsregjeringen.

Statsminister i samlingsregjeringen, Ismail Haniyeh fra Hamas, nekter å godta president Abbas’ beslutning om å oppløse regjeringen og kunngjorde natt til fredag at han fortsetter som statsminister.