– Hvis de vil fortsette å ha turister på dette stedet må de gjøre noe med problemene her, sier ambassadør Tove Skarstein til NTB. Hun var selv på Sunny Beach – på folkemunne kalt Bloody Beach på grunn av drap, vold og ran – tirsdag og var rystet over det hun hørte norske turister var blitt utsatt for.

Allerede i neste uke kommer hun etter alt å dømme til å møte den bulgarske innenriksministeren og turistministeren. Da vil hun ta opp sitt inntrykk av situasjonen og be sentrale myndigheter gjøre noe med problemene.

– Uakseptable forhold

– Forholdene rundt enkelte av episodene er helt uakseptable. Det må settes inn flere politifolk og brukes mer ressurser på anmeldelser, oppfølging og etterforskning. Dessuten er det særlig viktig å ta tak i drosjenæringen. Norske jenter skal ha blitt voldtatt av drosjesjåfører, sier hun. Skarstein er også svært kritisk til hvordan skjenkebevillinger blir håndhevet.

Skarstein har allerede hatt krisemøte med ordføreren, det lokale politiet og reiseoperatørene i det populære feriestedet på svartehavskysten. Hun mener imidlertid lokale myndigheter har for lite makt og at det er opp til regjeringen å gjøre Sunny Beach trygt.

Sparket ihjel

Rundt 70.000 norske turister besøker Sunny Beach denne sesongen, ifølge Skarstein. Av disse er det bare et fåtall som blir utsatt for kriminelle handlinger, men grovheten i forbrytelsene har rystet ambassadøren.

– En svensk gutt ble sparket ihjel utenfor et utested, mens en dansk 17-åring ble kvalt av sitt eget oppkast. Han hadde fått servert 2 liter sprit og hadde 4 i promille, sier hun.

De siste fem årene har Sunny Beach opplevd en eksplosiv økning i omfanget av turisme. Men det lokale politiet er ikke blitt rustet opp parallelt, noe som blant annet betyr korrupsjon, få politifolk i gatene og problemer med å få levert anmeldelser.

Ta forholdsregler

Skarstein oppfordrer norsk ungdom som til tross for forholdene velger å feriere på Sunny Beach, til å ta sine forholdsregler: Ikke drikk for mye, hold sammen med reisefølget, ikke ta med for mye penger ut på byen og ikke mist kontrollen over situasjonen.

– Flere fortalte meg at drosjesjåfører nærmest jakter på beruset ungdom som er alene, sier Skarstein, som oppfordrer ungdom til å lytte nøye til sikkerhetsinformasjonen som blir gitt av turoperatørene.

PROBLEMER: Den norske ambassadøren tar nå opp problemene på «Sunny Beach» med regjeringen.