TORGEIR NORLING

Håpet er at noen vil være i stand til å kjenne igjen barnet.

Vi befinner oss ved tempelet Wat Laem Ken som er første stopp på ruten gjennom dødsmarkene ved det tidligere ferieparadiset Khao Lak. På bakken utenfor tempelet ligger 261 uidentifiserte lik på rekke og rad.

— Jeg har aldri sett noe liknende, sier Ola Storberg, førstesekretær ved den norske ambassaden i Thailand. Ambassaden er allerede til stede med to personer. Mariann Ruud Hagen legger ikke skjul på at jobben er ekstremt krevende.

— Vi leter etter savnede. Det er utrolig vanskelig, og det er forferdelige arbeidsforhold, telefonforbindelsen er elendig, det er lite informasjon, og det er sykdomsfare, sier hun.

Hun trygler folk som får høre fra sine nærmeste om å melde ifra.

— Slik at vi slipper å lete etter folk som er ok.

Bruker gravemaskin

En tysk kvinne ved siden av tror hun har funnet den hun leter etter. Hun ber hjelpemannskapet fortvilet om å legge han på is i en kiste, slik at råtningsprosessen forsinkes.

Vi fortsetter videre, kilometer på kilometer gjennom et fullstendig ødelagt og rasert landskap. Overalt jobber det redningsteam. Overalt kommer noen gående med et lik de har funnet. Det store antallet døde gjør iblant metodene i letingen heller primitiv. Etter å ha avdekket liket av en naken kvinne, ser ikke gravemaskinføreren noen grunn til at liket flyttes manuelt. Brutalt skuffer han opp kvinnen og dumper henne ved siden av et annet lik. Og slik fortsetter det.

Snart kommer vi til en ny lagringsplass hvor rundt to hundre døde ligger på bakken.

— Jeg vet ikke akkurat antallet, vi har akkurat begynt, men dette er bare en tredjedel, sier en thailandsk hjelpearbeider.

Ved et tempel enda noen kilometer lenger nord ligger rundt tusen lik til. Videre igjen skal det ligge enda et tempel som har samlet inn flere hundre døde.

Hvor mange som totalt har mistet livet på Khao Lak er det for tidlig å si, men det dreier seg om tusener. For i tillegg til de døde vi ser, møter vi hele tiden lastebiler og pickupbiler lastet med døde mennesker. De blir fraktet til lagringsstedet og dumpet på bakken. Her blir de liggende og råtne under den brennhete thailandske solen.

Strekker ikke til

Ifølge utenriksdepartementet er 446 nordmenn offisielt savnet, mens totalt 1376 personer ikke har blitt gjort rede for. Sjømannsprest Stein Vangen ber pårørende hjemme om å forberede seg på tøffe tider.

— Familie og pårørende i Norge må stålsette seg på å vente, og at de må leve i uvisshet, sier han.

Sammen med tre andre prester, norske frivillige, et kriseteam fra Europeiske Reiseforsikring og ambassadens personell forsøker han å gjøre sitt beste for å bistå de som trenger hjelp i Thailand. Han legger ikke skjul på at innsatsen de legger ned, i forhold til behovet, er langt fra tilstrekkelig.

— Vi står overfor en umulig situasjon. Situasjonen er grusom. Det er helt uvirkelig, sier han.