På et folkemøte i California onsdag tok Obama for seg AIG-saken, som har opprørt mange amerikanere i en tid da arbeidsledigheten stiger og mange boliger selges på tvangsauksjon.

– Jeg vet at mange av dere føler dere dypt krenket av dette, og med god grunn. Det gjør jeg også, sa Obama på folkemøtet i byen Costa Mesa, før han la til:

– Jeg tar ansvaret. Det er min jobb å sikre at vi ordner opp i dette rotet, selv om det ikke var jeg som skapte det.

– Trenger reguleringer Denne uken ble det kjent at AIG har bevilget til sammen 165 millioner dollar, om lag 1,1 milliarder kroner, ti bonuser til sine ansatte.

Bonusene blir utbetalt samtidig som AIG har mottatt om lag 180 milliarder dollar i statlig støtte, slik at forsikringsgiganten ikke skal gå over ende.

Obama ønsker nå at finansmyndighetene har de fullmakter som skal til for å hindre at selskaper som AIG tar for store risikoer.

– Vi må sørge for at det finnes reguleringer som gjør det umulig for selskaper å denne typen risikoer. De har kommet i en posisjon der de nærmest holder oss som gisler, påpeker Obama.

Liddy i Kongressen AIG-toppsjef Edward Libby, som ble ansatt i september i fjor for å redde AIG fra konkurs, måtte stå skolerett i Kongressen onsdag.

– For de fleste amerikanere står AIG nå for arroganse, inkompetanse og grådighet, konstaterte demokraten Paul Hodes.

Liddy, som trådte ut av sin pensjonisttilværelse for å lede AIG og selv bare tjener 1 dollar i året, syntes kritikken ble i overkant mye.

– For seks måneder siden forlot jeg pensjonisttilværelsen for å tjene landet mitt. Det er en plikt, ære og usedvanlig utfordring å virke som administrerende direktør og styreformann i dette selskapet, forsvarte Liddy seg.

– Trenger hjelp Toppsjefen sa også at noe av bonuspengene vil bli betalt tilbake, og at flere av mottakerne allerede har frasagt seg pengene.

Liddy la til at han er overbevist om at det er mulig å redde AIG fra konkurs, men at merkenavnet nå er så svertet at det trolig må byttes.

– Jeg trenger all den hjelpen jeg kan få, konstaterte Liddy.

– Vel, du kan starte med å betale tilbake de 165 millionene, foreslå demokraten Gary Ackerman.

Tirsdag sa finansminister Timothy Geithner at bonuspengene kan bli trukket fra den neste statlige utbetalingen til AIG på 30 milliarder dollar.

Si din mening om AIG-skandalen her.

Larry Downing
Mike Theiler