Colombo: Fonseka ble arrestert på sitt kontor mandag kveld, og tirsdag kunngjorde det militære at han blir stilt for krigsrett.

— Han stilles for krigsrett selv om han ikke lenger er i aktiv tjeneste. Den militære lovgivningen gjelder i seks måneder etter at man går av, sier en militær talsmann.

Det er uklart hva lovbruddene går ut på, men kort før han ble arrestert, sa Fonseka at han var villig til å avgi vitneprov i forbindelse med en eventuell internasjonal etterforskning av den siste etappen av kampen mot opprørsgeriljaen Tamiltigrene i fjor.

Fonseka var øverstkommanderende for Sri Lankas styrker under krigen mot Tamiltigrene. Han gikk av på grunn av uenighet med president Mahinda Rajapakse om hvem som skulle ta æren for tamilenes nederlag.

Sri Lankas myndigheter har avvist internasjonale appeller om å etterforske krigen etter at det er kommet anklager om at en høytstående offiser ga ordre om at opprørsledere som ville overgi seg, skulle skytes.

Generalen nektet å bli med dem, men de tok ham og bar ham ut etter å ha truet de andre

Talsmann for regjeringen

Dratt ut

Ifølge en talsmann for partiet People’s Liberation Front satt Fonseka i politiske samtaler med andre opposisjonelle da soldater fra militærpolitiet stormet inn på kontoret hans og tvang ham med seg.

— Generalen nektet å bli med dem, men de tok ham og bar ham ut etter å ha truet de andre, opplyser talsmannen som sier at over 100 soldater deltok i arrestasjonen.

Lederen for Fonsekas valgkamp, Senaka da Silva, ble også arrestert i operasjonen. Siden valget 26. januar er over 20 av Fonsekas medarbeidere blitt pågrepet.

Talsmann for militærpolitiet, generalmajor Prasad Samarasinghe, sier Fonseka ble arrestert for «militære lovbrudd». Myndighetene på øya har tidligere hevdet at Fonseka planla et attentat mot president Mahinda Rajapakse.

Fonseka stilte til valg for opposisjonen, men i presidentvalget i januar tapte han med klar margin for Rajapakse.

Fordømmes

Arrestasjonen utløste krass internasjonal fordømmelse. Både USA og Amnesty International uttrykte sterk bekymring for Fonseka.

USA frykter at arrestasjonen kan føre til enda større splittelse i landet etter den blodige borgerkrigen, og Amnesty beskylder myndighetene for undertrykking av den politiske opposisjonen.

— Det er et stort behov for at regjeringen arbeider for å finne løsninger på splittelsene i det srilankiske samfunnet, sa talsmann for USAs utenriksdepartement, Philip Crowley.

ARRESTERT: Den tapende presidentkandidaten Sarath Fonseka er arrestert i Sri Lanka og skal stilles for krigsrett.
Chamila Karunarathne