Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor NTB.

Overføringen av flyktninger fra "Tampa" til det australske marinefartøyet "Manoora" ble innledet klokken 09.15.

Menneskerettsaktivister og regjeringen i Australia ble natt til mandag enige om kompromisset som åpnet for at flyktningene kunne flyttes fra "Tampa" til et australsk militærskip.

En fotograf fra nyhetsbyrået Reuters så allerede ved 04-tiden mandag norsk tid at militærskipet "HMAS Manoora" nærmet seg det norske containerskipet «Tampa».

Det var sterk vind og høye bølger utenfor Christmas Island, noe som vanskeliggjorde flytteoperasjonen.

Australske myndigheter kunngjorde beslutningen om å tømme skipet kort tid etter at en australsk domstol hadde godkjent flyttingen av flyktningene til militærskipet.

Avgjørelsen ble fattet etter at regjeringen og den australske menneskerettighetsorganisasjonen Victorian Council for Civil Liberties (VCCL) ble enige om et kompromiss søndag kveld.

VCCL hadde bedt domstolen vurdere om Australias regjering hadde rett til å nekte flyktningene i å komme i land på Christmas Island, og domstolen hadde bestemt at flyktningene ikke kunne flyttes ut av australsk farvann så lenge saken pågikk.

Kompromiss

— Jeg vil berømme partene for å ha kommet fram til noe som ser ut til å være en veldig human løsning i en vanskelig sak, sa dommer Tony North da han mandag opphevet domstolens midlertidige forføyning mot å flytte flyktningene.

I henhold til kompromisset kan "HMAS Manoora" begynne reisen til Papua New Guinea mens domstolen fortsetter sin behandling av saken. Flyktningene vil ikke forlate skipet før dom har falt.

Hvis domstolen finner at Australia ikke har forvoldt seg mot flyktningenes rettigheter, vil de bli fløyet fra Papua New Guinea til stillehavsøya Nauru og New Zealand, hvor det vil bli fastlagt om de har krav på flyktningstatus. Hvis derimot menneskerettighetsaktivistene vinner fram, vil flyktningene få vende tilbake til Australia.

— Regjeringen må bringe flyktningene tilbake, hvis den taper rettssaken, sa advokaten Eric Dadarlis, som representerer flyktningene.

Norge avventer

Pressetalsmann i Utenriksdepartementet Karsten Klepsvik sier til NTB at Norge tar utviklingen til etterretning.

— Norge er ikke lenger en del av dette, sier Klepsvik, som ikke ville kommentere kompromisset ytterligere før flytteoperasjonen gjennomføres. FNs generalsekretær Kofi Annan sa søndag kveld at det er en akseptabel løsning å sende flyktningene til New Zealand og Nassau.

DRAMAET MOT SLUTTEN: Militærskipet nærmet seg "Tampa" ved 04-tiden mandag norsk tid. (Foto: Reuters)