Rinnan og mannskapet på "Tampa" reddet 438 afghanske flyktninger fra drukningsdøden under flyktningdramaet ved Christmas Island i august i fjor. Arne Rinnan har også tidligere mottatt mye heder og priser for sin innsats som kaptein på "Tampa". Han ble kåret til "Årets navn 2001" av Dagbladets lesere.

Han fikk i fjor sommer prisen "The Tampa Human Rights Award" av en australsk grasrotbevegelse. Og ble av innbyggerne i Hamburg kåret til årets menneske før jul.

Nansenprisen Flyktningerådet står for prisutdelingen, som for første gang skal foregå i Norge. Prisen deles ut i Oslo 20. juni under markeringen av Verdens Flyktningdag.

-Rinnan og Wilhelmsen-rederiet fortjener virkelig denne prisen, sier Steinar Sørlie, generalsekretær i Flyktningerådet. — Måten rederiet og kapteinen taklet den svært vanskelige Tampa-saken på, imponerte både FN og oss i Flyktningerådet. Rinnan lot seg ikke presse til å la makt gå foran menneskerettigheter og internasjonale prinsipper om å redde mennesker i havsnød, sier han..

Arne Rinnan var kaptein på "Tampa" da lasteskipet natt til mandag 27. august i fjor reddet båtflyktningene i farvannet mellom Indonesia og Australia. Rinnan betegnet denne hendelsen som det mest skremmende han hadde opplevd i løpet av sine 45 år til sjøs. Selv om Rinnan risikerte store forsinkelser og økonomiske tap for rederiet, og til tross for at "Tampa" ikke var utstyrt for å ta om bord store mengder passasjerer, valgte kapteinen å endre kurs for å redde båtflyktningene.

Respekt Nansenpriskomiteen begrunner tildelingen av årets pris med "Tampa"-besetningens respekt for det internasjonale prinsippet om å redde folk i havsnød, skriver Flyktningerådet i sin pressemelding. Slike redningsaksjoner involverer svært ofte flyktninger og asylsøkere som i flukt fra forfølgelse og overgrep benytter seg av lite sjødyktige farkoster for å komme i sikkerhet.

Nansenprisen er blitt utdelt siden 1954 til individer og organisasjoner som har utmerket seg i arbeid for flyktninger og flyktningers rettigheter. Blant de tidligere prisvinnerne er Eleanor Roosevelt, Leger Uten Grenser, Internasjonale Røde Kors og fjorårets vinner Luciano Pavarotti. To ganger har prisen gått til nordmenn, i 1971 til kong Olav og i 1982 til dronning Sonja.

(NTB)