LARS R. OLSEN

De 438 flyktningene ble plukket opp av det norske handelsskipet «Tampa» for snart ett år siden. Nå har de første fått asyl. Tirsdag dro 42 flyktninger fra oppholdsleiren på øyen Manus Island i Papua New Guinea hvor de har bodd i omtrent ett år.

Tidligere har 60 flyktninger dratt til New Zealand, og det ventes at flere av flyktningene vil få asyl i Australia om kort tid.

Grete Bugge fra Stord var førstestyrmann på «Tampa» da de plukket opp flyktningene.

— Det er kjempefint at det går bra med flyktningene, sier hun til Bergens Tidende. Lenge så det ut til at Australia ville sende tilbake alle flyktningene, som blant annet kommer fra Irak.

Da flyktningene var kommet om bord på «Tampa» tok australske militærstyrker over båten. Kaptein Arne Rinnan fikk da ikke lov til å sette kurs mot Christmas Island, som var nærmeste havn.

Visste ikke

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på at «Tampa»-flyktningene likevel får reise til Australia, hadde Utenriksdepartementet ingen kommentar fredag.

— Vi kommenterer ikke andre lands vedtak om behandling av asylsaker, sier fungerende pressetalsmann Bjørn Berge.

I Australia har bruken av oppholdsleire, blant annet for barn, fått hard kritikk. I en ny rapport fra FNs høykommissær for flyktninger beskrives leirene som inhumane og i strid med menneskerettighetene.

Informasjonssjef i Wilh. Wilhelmsen rederi som eier «Tampa», Hans Christian Bangsmoen, var derimot klar over vedtaket.

-Vi har fulgt saken nøye og er svært fornøyde med at det ser ut til å bli en løsning for flyktningene. Tidligere i år var kaptein Rinnan og «Tampa» på besøk i New Zealand hvor vi møtte mange av flyktningene som er kommet dit. Det så ut til at de hadde det veldig bra, sier Bangsmoen.

Fører til nye regler

Hendelsen som skjedde 12 nautiske mil utenfor Christmas Island i fjor vil nå føre til bedre regler for ilandsettingen av skipbrudne, sier Bangsmoen.

— Utarbeidelsen av de nye reglene er vel noe av det viktigste som er kommet ut av denne saken. Når FNs sjøfartsorganisasjon, IMO, har ferdigbehandlet dette, vil vi ha skikkelige internasjonale regler for hvor man skal sette av skipbrudne. Før dette skjedde trodde vi at det var en selvfølge å dra til nærmeste trygge havn, men det skjedde jo ikke i tampa-saken, sier Bangsmoen.

I Australia har nyheten om at flyktningene har fått asyl ført til fornyet kritikk av regjeringens asylpolitikk. Der har menneskerettighetsorganisasjoner uttalt at opprettelsen av dyre oppholdsleire utenfor Australia var unødvendig, spesielt siden flyktningene likevel får komme inn i landet.

Opposisjonspolitiker Julia Gillard sa onsdag at flyktningpolitikken og oppholdsleirene er en fiasko som ikke kan fortsette, skriver CNN.com.

FORNØYD: - Kjempefint at det går bra med flyktningene, sier Grete Berge, førstestyrmann på «Tampa». Her sammen med kaptein Arne Rinnan.

ARKIVFOTO: SCANPIX