NTB

— 15 tungt bevæpnede spesialsoldater har gått om bord, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til NTB.

Skipet med de 438 båtflyktningene om bord lå i morgentimene norsk tid i ro, ca. 4 nautiske mil fra kysten av Christmas Island i australsk territorialfarvann, opplyser informasjonsdirektør Hans Christian Bangsmoen i rederiet Wilh. Wilhelmsen til NTB.

Sendte mayday-signal Ifølge Bangsmoen besluttet kaptein Arne Rinnan å sette kursen mot land, etter å ha sendt ut gjentatte forespørsler om medisinsk hjelp det siste døgnet.

Flere av flyktningene om bord skal ha vært bevisstløse, to høygravide kvinner klaget over smerter, men hjelpen lot likevel vente på seg.

— "Tampa" sendte til slutt ut mayday-signal og satte kursen mot Christmas Island. Skipet ble bordet én time etter at det krysset inn i australsk farvann, klokken 03.40 norsk tid, sier Bangsmoen.

Soldatene som bordet skipet tilhører den australske spesialstyrken SAS, og har ifølge Australias statsminister John Howard bedt kaptein Rinnan om å snu.

— Soldatene har sagt til kapteinen at det eneste rette vil være å returnere til internasjonalt farvann, sa Howard i en tale til landets nasjonalforsamling.

Stoltenberg og Jagland Både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland var natt til onsdag i løpende kontakt med sine respektive australske kolleger, i et forsøk på å løse krisen.

— Australia ba norske myndigheter om å stanse skipet, noe vi har stilt oss fullstendig uforstående til. Vi har absolutt ingen kontroll over skipet, det er kapteinen om bord som har det fulle ansvaret og vi finner derfor Australias forespørsel merkelig, internasjonal lov tatt i betraktning, sier Klepsvik.

De australske soldatene skal ikke ha benyttet makt da de bordet "Tampa", og kaptein Arne Rinnan skal umiddelbart ha etterkommet soldatenes ordre om å stanse skipet.

- Uhørt Ifølge Klepsvik skal australske myndigheter ha truet med å nekte de utmattede båtflyktningene medisinsk hjelp, dersom ikke "Tampa" snur og returnerer til internasjonalt farvann.

— Dersom dette er korrekt, er det uhørt, sier Klepsvik som ikke tør spekulere i hva som nå kommer til å skje.

— Dette her er en sak som nesten har fått et uvirkelighetens skjær, og vi er veldig overrasket over den måten Australia håndterer denne saken, sier han.

Berømmer mannskapet - Å sette inn tungt bevæpnede soldater mot et sivilt skip med skipbrudne flyktninger om bord, er rimelig uvanlig, sier Klepsvik.

Norsk UD berømmer mannskapet om bord på "Tampa", som ifølge Klepsvik har håndtert situasjonen på en fantastisk måte.

— Jeg vil jo tro at de opplevde bordingen som truende, men vi har ikke fått meldinger som tyder på at de har lidd noen overlast, sier Klepsvik. Hvordan flyktningene har opplevd bordingen er ikke kjent, men ifølge Klepsvik skal soldatene befinne seg på dekk sammen med dem.

— Soldatene har ikke tatt kontroll over broen, sier Klepsvik.

- For å beskytte Ifølge informasjonsdirektør Hans Christian Bangsmoen var det leger sammen med soldatene som bordet "Tampa".

— Soldatene har hatt med seg medisinsk personell, iallfall tre leger, om bord i skipet. Selv sier soldatene de er der for å beskytte det medisinske personellet, sier Bangsmoen til NTB.

— Det er fortsatt soldater i gummibåter rundt skipet og fly over skipet. Det er en veldig ugrei situasjon. Vi er i dialog med kapteinen og avventer situasjonen, sier Bangsmoen.

Soldater har inntatt flyktningeskipet "Tampa" og har tatt kommandoen om bord. Skipet beordres til å forlate australsk farvann.