Per Christensen, NTB

Han betegner situasjonen som fastlåst, en slags stillingskrig der den australske regjering ikke har til hensikt å gi etter.

— Men vi nærmer oss en umulig situasjon, og dette kan ikke pågå særlig mye lenger, sier Rønnevig. Han understreker at det er opp til kaptein Arne Rinnan å beslutte hvor skipet skal gå, og påpeker at kapteinen har bestemt seg for ikke å etterkomme Australias krav om å forlate landets territorialfarvann. "Tampa" lå ved 19-tiden lokal tid onsdag mellom to og fire nautiske mil fra Christmas Island.

Mange syke

Tilfellene av diaré og dysenteri blir stadig flere, og skabb er utbredt. Flere kvinner er høygravide, med kramper i magen, opplyser Rønnevig i rederiet Wilh. Wilhelmsen. Det er nå 15 bevisstløse mennesker om bord og mange barn har høy feber.

Like etter at "Tampa" natt til onsdag krysset 12-milsgrensen, tok 34 australske spesialsoldater i full utrustning seg om bord. Både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland tok umiddelbart kontakt med sine australske motparter, da rederiet opplyste UD om bordingen.

Med i gruppen var også tre leger, men ifølge Rønnevig vil ikke disse starte behandlingen av syke flyktninger før skipet igjen er ute i internasjonalt farvann.

Kapteinen sendte nødsignal og gikk inn i australsk farvann etter at en tidligere anmodning om eksta bistand ikke var blitt etterkommet, selv etter flere purringer.

Ikke sjødyktig

I tillegg til den alvorlige helsesituasjonen for mange av de 438 flyktningene, viser Rønnevig til at "Tampa" ikke er sjødyktig.

— Vi har ikke flåter og redningsvester til 500 personer om bord. Det vi har, rekker bare til de 30-40 som utgjør mannskapet. Og vi har ikke fått dispensasjon fra Handel- og næringsdepartementet til å gå ut i åpent hav uten dette redningsutstyret, sier talsmann Rønnevig.

Han opplyser at soldatene oppfører seg normalt, og ikke er truende eller provoserende på noen måte. De går rundt nede på dekket sammen med flyktningene, og har ikke gjort noe forsøk på å tiltvinge seg kontrollen over brua.