• En historisk seier, sier Sri Lankas president.

Regjeringssoldater på Sri Lanka har tatt kontroll over den tamilske LTTE-geriljaens hovedstad Kilinochchi. Erobringen betegnes som et stort nederlag for LTTE.

— Dette er et stort nederlag for LTTE. Kilinochchis fall betyr at det eneste territoriet LTTE har igjen, er Mullaitivo, sier forsvarsanalytikeren Iqbal Athas, som arbeider for mediegruppen Jane’s Defence.

Mullaitivo er en liten by med et tilhørende territorium noen få kilometer nordøst for Kilinochchi.

— Jeg vil ikke si at dette er slutten på krigen, men det kan være begynnelsen på reduksjonen av de store LTTE-kontrollerte områdene, tilføyer han.

- En historisk seier

En politisk analytiker mener Kilinochchis fall også symboliserer et stort politisk nederlag. Den tamilske separatistgruppen var fra før tvunget til å forlate betydelige deler av området de tidligere kontrollerte nord på Sri Lanka.

— Erobringen antyder klart at LTTEs forsøk på å bygge en slags stat er brutt sammen, sier analytikeren Pakiasothy Saranavamuttu.

LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam, også kjent som Tamiltigrene) har ikke bekreftet at Kilinochchi er overtatt av regjeringsstyrkene. Men president Mahinda Rajapakse kaller erobringen av Kilinochchi en historisk serier.

— Vi må rette hele nasjonens takknemlighet til de heltemodige soldatene som har oppnådd denne seieren, sa presidenten i en fjernsynstale.

— For siste gang ber jeg LTTE om å legge ned våpnene og overgi seg.

Selvmordsbomber

Erobringen av Kilinochchi betyr ikke at det er slutt på volden. Minst to personer ble drept og 32 såret i en selvmordsaksjon i Sri Lankas hovedstad Colombo fredag, melder politiet. En selvmordsaksjonist sprengte seg i luften utenfor hovedkvarteret til det srilankiske luftforsvaret.

Kilinochchi har vært sentrum for Tamiltigrenes virksomhet. Derfra har de blant annet drevet sitt politi, sine domstoler og hatt sin politiske administrasjon. Men den øverste politiske lederen, Villupillai Prabakharan, har hele tiden hatt andre skjulesteder.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som spilte en sentral rolle i forsøkene på å løse konflikten på Sri Lanka på fredelig vis, ville fredag ikke kommentere situasjonen på Sri Lanka overfor NTB.

Rykket inn i byen

Soldater rykket fredag inn i utkanten av byen fra nord, sør og vest. Kilder ved president Rajapakses kontor sier til nyhetsbyrået Reuters at det hadde vært kamper med LTTE-styrker fredag, og at såkalt «opprenskningsaksjoner» fortsatt pågikk.

Regjeringsstyrkene skal ha møtt motstand på to steder, men skal raskt ha fjernet motstanden.

Eksperter betegner erobringen som et bittert nederlag for LTTE. Srilankiske regjeringsstyrker har ikke vært i byen på over ti år.

Norge fungerte tidligere som tilrettelegger for den nå havarerte fredsprosessen på Sri Lanka. Fredsforsøkene førte i lengden ikke fram, og Sri Lankas president Rajapaksa har lovet å knuse LTTE og avslutte den 25 år gamle borgerkrigen på øya i løpet av 2009.

2211-tipser
REUTERS/SCANPIX