Fred med regjeringen i Colombo er umulig, mener Velupillai Prabhakaran.

I en tale på minnedagen for Tamiltigrenes falne tirsdag oppfordret Prabhakaran i stedet til global kamp. Verdenssamfunnet må dele skylden for at lederen for LTTEs politiske fløy, S. P. Tamilselvan, ble drept i et flyangrep tidligere denne måneden, sa han.

Prabhakaran sa også at de såkalte Tamiltigrene ikke lenger er interessert i kontakt med norske fredsmeglere.

– De såkalte nordiske vaktbikkjene har tatt på seg bind for øynene, bakbundet seg selv og lagt seg til å sove i Colombo, tordnet han.

Bombet radiostasjon

– Tusenvis av våre aktivister står klare til besluttsom kamp for vårt rettferdige krav om frihet, fremholdt Velupillai Prabhakaran videre i talen.

– De som ønsker å ødelegge den tamilske nasjonen, vil selv bli ødelagt, spådde han.

Talen skulle vært kringkastet til LTTEs medlemmer og sympatisører, men kom aldri på lufta. Tirsdag bombet nemlig regjeringsstyrkenes flyvåpen radiostasjonen «Tigrenes stemme» i opprørsregionen Kilinochchi lengst nord på Sri Lanka.

Ifølge LTTE ble 13 sivile, blant dem 11 skolebarn, drept da en av regjeringshærens landminer samme dag eksploderte i den vestlige delen av Kilinochchi-regionen. Talsmenn for regjeringen i Colombo avviste denne meldingen.

– Kan umulig vært i Kilinochci

– Hvordan skulle vi ha kommet oss inn i Kilinochchi-området? Det er jo umulig. De må ha gjort det selv, sa den militære talsmannen Udaya Nanayakkara. Minen som eksploderte, må ha vært utplassert av LTTE eller av en annen geriljagruppe, fremholdt han.

LTTE kjemper for en egen tamilsk stat nord og øst i det som i dag er Sri Lanka. Tidligere i år greide regjeringsstyrker å drive geriljaen ut av jungelstrøkene i øst, men kampene raser videre i de nordlige delene av landet.

Den blodige konflikten på Sri Lanka har kostet rundt 70.000 menneskeliv siden 1983. Norge har drevet intenst fredsdiplomati i landet og greide i 2002 å megle fram en våpenhvile, men denne våpenhvilen ligger nå i ruiner.

MANER TIL GLOBAL KAMP: Velupillai Prabhakaran, leder for Tamiltigrene på Sri Lanka, oppfordrer nå tamilene til global kamp for retten til en egen tamilsk stat.
HO