Mange av innbyggerne i de uværsrammede områdene har søkt tilflukt på hustak. Samtidig øker frykten for orkanen Ike, som nærmer seg regionen, og som fredag ble betegnet som «ekstremt farlig».

Hanna, som da var nedgradert til tropestorm, passerte fredag Bahamas på vei mot sørøstkysten av USA. Det er ventet at den kan vokse tilbake til orkans styrke før den når fastlandet i delstatene North Carolina eller South Carolina i helgen, advarer USAs nasjonale orkansenter i Miami.

«Akutt behov»

– Behovet for hjelp til Haiti er akutt etter at orkanene Fay, Gustav og Hanna har rast over landet med voldsomme ødeleggelser. Kirkens Nødhjelp bevilger 200.000 kroner fra sitt katastrofefond, sier organisasjonens generalsekretær Atle Sommerfeldt, som tilføyer at eget personell er i beredskap for samarbeidspartnere i Haiti.

Mange medier har vært opptatt av at New Orleans i USA ble skånet for skader, etter å ha blitt rasert av uværet Katrina i 2005. – Vi registrerer at lettelsen over at Gustav ikke traff New Orleans har fått større plass i media enn ødeleggelsene som Haiti ble utsatt for av den samme orkanen, sier Sommerfeldt.

Haiti er et avskoget land, og det gjør at regnet skyller nedover fjellsidene, der jorda ikke evner å ta opp alt vannet. Ødeleggelsene i etterkant av uværet gjør situasjonen ekstremt utfordrende, påpeker Kirkens Nødhjelp.

Under vann

Senator Yuri Latoire, som representerer havnebyen Gonaives i Haitis nasjonalforsamling, beskrev fredag situasjonen i denne byen som katastrofal. Han opplyste blant annet at to tredeler av byens befolkning på 300.000 har gått uten man i tre dager, og at store deler av byen fortsatt står under vann.

Senteret i orkanen Ike lå tidlig fredag morgen norsk tid rundt 760 kilometer nord for Leeward-øyene i den vestlige delen av Karibhavet. Den amerikanske orkaneksperten John Cangialosi beskrev Ike som «svært farlig».

Hvis Ike følger kursen ekspertene tror den vil følge, kan den komme i berøring med den nordlige delen av øya Hispaniola lørdag. Hispaniola rommer to stater, Haiti i vest og Den dominikanske republikk i øst.