Amerikanske fly bombet torsdag talibanmål i Kandahar samtidig som det ble meldt om kamper rundt byen.

-Lokale grupper nærmer seg utkanten av Kandahar, og det hersker uro inne i byen, sa den tidligere viseutenriksministeren Hamid Karzai, som har forsøkt å overtale talibanledelsen til å overgi seg.

Ifølge andre kilder hersker det fullt kaos inne i byen, der Taliban har sitt åndelige hovedkvarter.

-Det er fullt kaos, absolutt forvirring. Taliban har mistet kontrollen over situasjonen, sa Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah til iransk TV.

-Foretrekker døden

Taliban har bestemt seg for å forsvare både byen Kandahar og hele provinsen, ifølge tidligere statsminister Gulbuddin Hekmatyar.

Talibanlederen Hohammad Omar sa at han heller vil dø enn å delta i en regjering som blir påtvunget Afghanistan. Han sa at talibanstyrkene vil omgruppere og fortsette kampen.

-Vi har fortsatt kontroll over fire-fem provinser. Men det spiller ingen rolle om vi kontrollerer en, to eller 20 provinser, fortalte Omar til BBCs pashtunske radiotjeneste.

Osama bin Laden, som er det opprinnelige målet for USAs krigføring i Afghanistan, kom med en lignende uttalelse og fortalte det afghanske nyhetsbyrået AIP at han vil foretrekke å dø framfor å bli arrestert av amerikanerne.

Omgruppering

Mohammad Omar ga torsdag ordre om at talibanstyrkene skulle trekke seg ut av byen Ghazni som ligger langs hovedveien mellom Kabul og Kandahar.

Onsdag trakk talibansoldatene seg ut av Uruzgan vest for den samme hovedveien uten å ha løsnet et skudd. Men senere er det meldt at Taliban skal ha gjenerobret Uruzgan-provinsens hovedstad Tirin Kot.

-Taliban står samlet bak sin leder, som har full kontroll, sa en talsmann for Mohammad Omar i Pakistan. De raske nederlagene den siste uken har likevel ført til uro og forvirring i Kandahar.

Hvis denne byen faller, vil ikke talibanledelsen ha noe annet valg enn å trekke opp i fjellene og forsvare seg som små geriljagrupper i det vanskelig tilgjengelige landskapet, slik den afghanske motstandsbevegelsen gjorde under den sovjetiske okkupasjonen.

Intens bombing

De amerikanske flyene konsentrerte torsdag sine angrep om Kandahar og særlig de vestlige forstedene.

Åtte mennesker skal ha blitt drept og 22 andre såret i et av angrepene, og nyhetsbyrået AIP betegnet bombingen som intens.

Mens lokale grupper som støtter Nordalliansen, kan ha festet et militært grep om Kandahar, har opposisjonen møtt sterk motstand fra talibansoldater som er trengt sammen i mindre områder i andre deler av landet.

Taliban skal blant annet ha gjort et forsøk på å forsvare deler av byen Kunduz i nord.

(NTB)