Det var den arabiske TV-stasjonen al-Jazeera, med Talibans ambassadør i Pakistan som kilde, som meldte at bin Laden har forlatt Afghanistan. I USA ble meldingen, som ikke er den første i sitt slag, møtt med skepsis. En talsmann for Pentagon sa at amerikanerne ikke har noen indikasjoner på at bin Laden har forlatt Afghanistan. Al-Jazeera oppga ikke hvor bin Laden i tilfelle skal ha reist.

En Taliban-talsmann benektet også at bin Ladens nære medarbeider Mohammed Atef skal ha blitt drept i et luftangrep for tre dager siden. Atef var ifølge vestlig etterretning en av planleggerne bak terrorangrepet på USA 11. september, og har vært regnet som bin Ladens etterfølger.

Kandahar

En talsmann for Talibans leder mulla Omar sa til al-Jazeera at Taliban vil slåss for å beholde kontrollen over Kandahar, som er mulla Omars hjemby og Talibans tradisjonelle maktsenter.

Talsmannen hevdet at Taliban har flere tusen soldater i Kandahar. Han avviste "løgnaktige" meldinger fra nyhetsbyrået Afghan Islamic Press om at Omar hadde gitt ordre om tilbaketrekking fra Kandahar. Omar og den øvrige ledelsen befinner seg fortsatt i Kandahar og i provinsen av samme navn, ifølge talsmannen.

Situasjonen i Kandahar er uklar, med motstridende opplysninger om hvem som kontrollerer selve byen. En av kommandantene som slåss mot Taliban sa at en kolonne med 80 Taliban-kjøretøyer ble angrepet både fra bakken og fra lufta på vei ut fra Kandahar fredag, men det var ikke klart om det var snakk om et tilbaketog.

30 prosent

På litt over en uke har Taliban mistet store deler av landet. Mens militsen før kontrollerte rundt 90 prosent, har de nå bare rundt 30 prosent. Taliban er drevet på flukt av USAs bombing og en bedre utrustet og modigere opposisjon i Nordalliansen.

Bortsett fra Kandahar er det bare ved byen Kunduz helt i nord at det fremdeles ytes motstand fra Talibans side. Ifølge Nordalliansen er flere tusen pakistanere, arabiske og tsjetsjenske Taliban-soldater omringet. De skal være innstilt på å slåss til siste mann, fordi de ikke har noe sted å flykte og ikke vil bli vist noen nåde av Nordalliansen.

Problemer

I hovedstaden Kabul gjorde president Burhanuddin Rabbani sitt inntog lørdag, fem år etter at han ble avsatt av Taliban og dro i landflyktighet. Han sa at han ikke vil gjøre krav på makten, men at et eldreråd må komme sammen og utpeke en ny administrasjon.

Samtidig strever FN med å få etablert en bredt sammensatt regjering. En FN-talsmann anklaget lørdag Nordalliansen for å legge hindringer i veien for samtaler om en overgangsregjering. Nordalliansen insisterer angivelig på at samtalene må holdes i Kabul, mens FN vil holde dem på et nøytralt sted.

En talsmann for Nordalliansen krevde lørdag at 85 av de 100 britiske soldatene som fredag kom til flybasen Bagram nord for Kabul, må forlate landet, fordi de ikke var kommet etter avtale med Nordalliansen.

Men en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet avvist at det var noen uenighet, og sa at de 100 britiske soldatene blir værende. Ifølge BBC er det militsgruppen som kontrollerer området ved flybasen, som ikke vil ha britene der. Blant sivilbefolkningen derimot, er det et sterkt ønske om utenlandske styrker, som kan hindre at det bryter ut ny ufred. Britene er kommet til Bagram for å legge forholdene til rette for transporter med nødhjelp.