Onsdag formiddag var situasjonen fortsatt uoversiktlig. Hundrevis av butikker var stengt, og folk søkte ly mens sikkerhetsstyrker forsøkte å overmanne angriperne.

Taliban sier de står bak de samordnede angrepene, som skal være en hevn for at Taliban-fanger er blitt torturert i afghanske fengsler.

FNs representant i Afghanistan, nordmannen Kai Eide, ble onsdag bedt om å forlate kontoret sitt og dra hjem på grunn av angrepet. Sammen med sin rådgiver Hanne Mefald ventet han på beskjed om når de kunne reise tilbake til arbeidsplassen.

– Vi vet foreløpig lite om det som skjer, opplyser Mefald til NTB på telefon fra Kabul. Hun gir uttrykk for at det ikke er uvanlig at de må forlate FN-kontorene av sikkerhetshensyn.

Med onsdagens angrep har Taliban vist at de også kan slå til midt i hovedstadens mest bevoktede område. Det blir beskrevet som ett av de dristigste siden den islamistiske gruppen ble styrtet fra makten i 2001.

Skjøt mot ansatte

Flere av angriperne skal ha hatt sprengstoff festet på kroppen, men de fleste er blitt skutt før de rakk å utløse bombene. I alt skal åtte angripere være drept, seks av dem i justisdepartementet, og to i direktoratet for fengselssaker, som ligger i en av Kabuls forsteder.

Utenfor justisdepartementet meldte øyenvitner om kontinuerlig skyting, samtidig som politiet forsøkte å komme seg inn gjennom vinduene i toppetasjene ved å bruke stiger. Departementet ligger like ved presidentpalasset.

Sazul Rahman, som jobber i departementet, sier han så tre selvmordsbombere gå inn i bygningen. En av dem skjøt en vakt, samtidig som de andre fortsatte innover mens de skjøt mot ansatte.

To-tre timer etter at angrepet startet, var det uvisst om alle angriperne var tatt, og ifølge en politimann pågikk operasjonen fortsatt.

Nyhetsbyrået AP meldte imidlertid at angrepet trolig var over.

– Flyktet ut vinduet

Øyenvitner forteller at flere hundre mennesker flyktet i panikk da skytingen startet utenfor departementsbygningen, som ligger midt i sentrum, i samme område som flere ambassader og andre regjeringsbygninger.

– Jeg satt på kontoret mitt i tredje etasje da jeg hørte en kraftig eksplosjon i etasjen under. Da jeg gikk for å se hva som hadde skjedd, så jeg en person med en Kalasjnikovrifle og tre døde kolleger, forteller Nazir Mohammed til nyhetsbyrået AP. Selv reddet han seg ved å kaste seg ut av kontorvinduet sitt.

Holbrooke-besøk

På samme tid havnet afghanske sikkerhetsstyrker og Talibanopprørere i skuddveksling like i nærheten av palasset til president Hamid Karzai i Kabul.

Skytingen oppsto etter at sikkerhetsstyrkene hadde forfulgt Taliban-gruppen rundt i byen. Én person ble drept i skuddvekslingen og flere andre såret.

Torsdag kommer USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, til Kabul.

ETTER ANGREPET: Afghansk politi sjekker en bil som trolig ble brukt av Taliban-opprørerne som angrep Kabul i morgentimene.
OMAR SOBHANI