Det nøye planlagte angrepet fant sted ved to transportterminaler i byen Peshawar nordvest i Pakistan, der lastebilene sto parkert. Over halvparten av dem var lastet med kjøretøy av merket Humvee.

Kolonnen var på vei til de vestlige styrkene i Afghanistan med militært materiell.

Pakistansk politi beskriver angrepet som det største i sitt slag så langt.

– Det er første gang opprørerne angriper i så stort antall, sier politimannen Abdul Qadir Qamar til nyhetsbyrået AFP.

Håndgranater og raketter

Om lag 300 tungt bevæpnede personer skal ha deltatt i angrepet, og en vakt ble drept. Det ble kastet både håndgranater og avfyrt raketter mot vogntogene, som dermed begynte å brenne.

– Like etter klokken 3 angrep 300 Taliban-opprørere med raketter og geværer. De omringet et område der det ligger en rekke transportterminaler. Hadde ikke politistyrkene kommet til, ville de brent ned langt flere terminaler, sier Sarmad Khan, en lokal etterforskningsleder, til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Overmannet vakter

Under angrepet skal opprørerne ha ropt «Gud er stor» og «Ned med Amerika». En vakt forteller at de brøt seg inn i terminalene etter å ha tatt våpnene fra vaktene.

Mesteparten av forsyningene til USAs og NATOs styrker i Afghanistan blir fraktet via Pakistan. Kolonnene må kjøre gjennom det fryktede Khyberpasset, en 35 kilometer lang strekning som tidligere i år var stengt på grunn av gjentatte angrep.

På grunn av risikoen for angrep om natten har pakistanske myndigheter bedt NATO om å frakte forsyningene på dagtid.

Søndagens angrep ble imidlertid utført før kolonnen nådde Khyberpasset.

Vurderer å slutte

Imran Qureshi, daglig leder ved al-Faisal-terminalen, er oppgitt over den manglende sikkerheten.

– Jeg tror nærmere 30 pansrede Humvee-kjøretøy ble ødelagt. Nå vurderer vi å avslutte virksomheten fordi myndighetene ikke makter å garantere sikkerheten, sier Qureshi.

Peshawar ble også rammet av et større angrep fredag kveld. Nær 30 mennesker ble drept da en kraftig bilbombe eksploderte på et travelt marked.

STR/PAKISTAN
STR/PAKISTAN