Klaus Justsen

Opposisjonsstyrkene fortsetter sitt stormløp mot Taliban-militsens demoraliserte milits, etter å ha erobret den afghanske hovedstaden Kabul uten å møte vesentlig motstand.

Den dramatisk lynkrigen øker forventningene om at første del av krigen mot terrorisme raskt kan kulminere med tilintetgjørelsen av Osama bin Laden og hans al Qaida-nettverk.

Nordalliansen forbløffende seire har imidlertid samtidig skapt bekymring, fordi de kommer før det er funnet en politisk løsning med en overgangsregjering etter Talibanregimet under Mullah Mohammed Omar.

Hadde intet valg

Sent tirsdag nærmet opposisjonsstyrkene seg Talibans høyborg Kandahar, og enkelte rapporter hevdet at byens flyplass allerede var blitt overtatt.

Nordalliansen hadde lovet at den ikke ville trenge inn i Kabul og dermed vanskeliggjøre en politisk løsning. Alliansens utenriksminister Abdullah Abdullah hevdet imidlertid på amerikansk tv at man hadde vært tvunget til å ta det dramatisk skritt.

— Vi holdt oss som avtalt utenfor byen, men mot formodning flyktet alle Taliban-soldatene i løpet av få timer. Enkelte uheldige elementer forsøkte å utnytte dette makttomrommet til å gjennomføre hevnaksjoner, så vi var tvunget til å sende våre sikkerhetsstyrker inn i byen.

Utenriksministeren fastholdt at alliansen ikke ønsket å sikre seg total kontroll over byen, men at den ville delta i en overgangsregjering der alle etniske grupper skulle representeres.

Militære eksperter vil ikke utelukke at Taliban i de kommende dager forsøker å forsvare sin base i Kandahar. Mye tyder imidlertid på at det blir uhyre vanskelig, siden mange soldater skal ha desertert.

Jeans og musikk

Det er samtidig nesten umulig å få brakt forsterkninger til byen. Amerikanske jagere slo gang på gang til mot grupper av Talibansoldater. Mullah Omar antydet voksende desperasjon da han i et kamprop sammenlignet sine styrker med hodeløse høns.

— Jeg beordrer dere til å adlyde deres offiserer og ikke svinge frem og tilbage, het det i Mullah Omars oppfordring. - Ta dere sammen, gjør motstand og kjemp!

Erklæringen står i skarp kontrast til stemningen i Kabul, der mange menn barberte av seg det skjegget Taliban hadde bestemt de skulle ha, og noen kvinner nølende kastet burkaen. Det hørtes også musikk i gatene, og unge menn fant frem jeans som i likhet med musikken hadde vært forbudt i årevis.

Rykter om at Taliban-lederen allerede hadde flyktet fra Kandahar kunne ikke bekreftes, og Osama bin Ladens tilholdssted er fortsatt ukjent. Hevnens time

I Washington uttrykte George W. Bush tilfredshet med de raske fremskritt på den militære front. Presidenten tilføyde at det var viktig at alle parter nå oppfører seg i overensstemmelse med menneskerettighetene.

Bemerkningen kom som reaksjon på flere rapporter om at Taliban-soldater ikke bare plyndret erobrede byer, men også hadde gjennomført brutale hevnaksjoner.

FNs talsmann Stephanie Bunker opplyste i Islamabad at 100 yngre Taliban-soldater var henrettet etter å ha søkt tilflukt i en skole i Mazar-i-Sharif. Massakren skal ha funnet sted lørdag kveld.

To journalister fra New York Times fortalte samtidig at de hadde overvært henrettelsen av en såret Taliban-soldat. Mannen hadde bedt for sitt liv, men var bare blitt løftet opp fra en grøft og skutt på kloss hold.

I Kabul fortalte øyenvitner om syv-åtte Talibansoldater, som trolig var blitt henrettet i en park. De var alle skutt gjennom hodet og var med sine svarte turbaner lett gjenkjennelige som medlemmer av Taliban-militsen.

Fra andre deler av byen ble det fortalt om mange like i grøfter. Flere gjenkjente de fryktede utenlandske krigerne fra bl.a. Pakistan, som er kjent for sin fanatisme og brutalitet. Nederlag kan komme

Men militære eksperter advarer mot ethvert snakk om en rask avgjørelse.

Historisk er seire i fjellandet ofte blitt etterfulgt av like overrumplende nederlag. Samtidig kan de mest fanatiske enheter med tilknytning til Osama bin Laden trekke seg tilbake til fjellene og herfra føre en blodig geriljakrig.

En slik utvikling vil skape problemer for jakten på Osama bin Laden og for en ny regjering i Kabul. Som geriljakrigere vil Taliban imidlertid ikke kunne fungere som treningsleir for terrorister og heller ikke som noe sikkert tilholdssted for al Qaidas ledere.

Nordalliansen har nå kontroll over minst halvparten av Afghanistan. Presset mot Taliban er dermed blitt så voldsomt at det skal ha utløst en strid mellom bin Laden og Mullah Omar.

(Jyllands-Posten/Bergens Tidende)

KUTTER SKJEGGET: Talibans religiøse politi er borte, og folk får selv bestemme over hår og skjegg.
Foto: Scanpix