Det er uklart om radiotalen bare er en ordkrig, eller om afghanerne nå har gitt opp å unngå USAs vrede.

Utenkelig

— Jeg vil gjerne si til mitt folk at vår hellige krig vil formelt bli gjenopptatt mot amerikanerne dersom de angriper oss, sa en av Taliban-regimets fremste ledere i en radiotale mandag kveld. Talen ble fanget opp av BBC.

Ifølge Taliban-regimet er det utenkelig at "terrorangrepene" mot World Trade Center og Pentagon ble begått av terroristlederen Osama bin Laden - verdens mest jagede mann.

— Men USA og alle verdens imperialister, jøder og kristne og deres tilhengere, vil ødelegge den islamske orden som er etablert under dette påskuddet, het det i talen.

Forhandlingene fortsetter

Den pakistanske delegasjonen i Afghanistan, gikk tirsdag i nye møter med Taliban-ledelsen.

Pakistanerne har ett mål for øyet: Å få "superterroisten" bin Laden utlevert til USA. Lykkes ikke det, faller trolig de første amerikanske bombene over Afghanistan ganske snart.

USAs utenriksminister Colin Powell sa i går at amerikanerne avventer Pakistans meklingsforsøk. Tirsdag skulle religiøse ledere i Afghanistan samles til "krigsråd" for å ta en endelig avgjørelse om hva som skal gjøres med bin Laden, men møtet er nå utsatt til onsdag.

Fire krav

Ifølge pakistanske skal Taliban-regimet være på glid. Det stilles likevel ufravikelige krav dersom en utlevering skal være aktuelt.

  • Bin Laden må bli stilt for retten i et nøytralt islamsk land.
  • Internasjonale sanksjoner mot Afghanistan må oppheves.
  • Den utenlandske hjelpen til motstandsgruppene som slåss mot Taliban-styrkene nord i Afghanistan må stoppes.
  • Økonomisk bistand.

Det er fire krav USA etter all sannsynlighet ikke godtar.