Trusselen ble framsatt i en uttalelse fra det afghanske forsvarsdepartementet søndag. Musa Qala, som ligger i den sørlige Helmand-provinsen, har stor symbolverdi for begge parter i konflikten ettersom det er den eneste større byen i Afghanistan som er under Taliban-kontroll.

De afghanske og utenlandske styrkene rykker fram fra flere kanter og sto søndag to kilometer utenfor byen som har fungert som base for Taliban siden februar. Målet er å gjenerobre byen.

– Fienden har tapt sin moral, og våre styrker rykker fram med stor suksess, heter det i en kunngjøring fra det afghanske forsvarsdepartementet.

Taliban-ledere

Under operasjonen er to Taliban-ledere pågrepet av afghanske og utenlandske soldater, ifølge forsvarsdepartementet.

Den ene skal være den Taliban-utnevnte guvernøren i Helmand, Mullah Rahim Akhond, mens den andre er Musa Qalas distriktsguvernør, Mullah Mateen Akhond.

Så langt er to afghanske barn og et titall Taliban-medlemmer drept i offensiven, ifølge tjenestemenn. Også to NATO-soldater er drept. Den ene av dem var fra Storbritannia, mens nasjonaliteten til den andre ikke var kjent søndag kveld.

Byen omringet

Offensiven ble satt i gang fredag, og det er ventet at styrkene vil gå til angrep mot byen i løpet av kort tid.

– Hvis du ser på den som et hus, så er huset omringet, og den afghanske hæren venter på utsiden. Vi er i ferd med å slå inn døra, som den afghanske hæren deretter skal gå inn gjennom, forklarer den britiske oberstløytnanten Richard Eaton.

– Akkurat nå går alt etter planen. Når det gjelder hvor harde kampene kommer til å bli eller ikke kommer til å bli, så er det opp til opprørerne, sier general Dan McNeill, leder for de NATO-ledede ISAF-styrkene.

Sivile flykter

Det er uklart hvor mange sivile som fremdeles befinner seg inne i Musa Qala. Ifølge Afghanske myndigheter har flere hundre mennesker flyktet, mens ISAF opplyser at det fremdeles er mange ikke-stridende igjen i sentrum av byen.

En Taliban-leder hevder at det er opptil 2.000 medlemmer av Taliban i byen, men disse opplysningene er ikke blitt bekreftet fra annet hold.

– Vi har mottatt meldinger som tyder på at mesteparten av fiendens personell har lagt ned våpnene sine og er i ferd med å forlate området som sivile, sier general Mohammad Zahir Azimi, talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet.

Taliban tok kontroll over Musa Qala som følge av en omstridt avtale mellom britiske styrker og stammeledere i fjor høst. Stammelederne ba de britiske styrkene om å forlate byen fordi de trodde de skulle klare å overtale Taliban til å la dem være i fred. Fire måneder senere gikk imidlertid Taliban til angrep og overtok byen.