Det bekrefter Forsvaret overfor NTB.

Offiserens pårørende er blitt varslet og har bedt om ro, skriver nettutgaven. Feltpresten fra Ørland Hovedflystasjon i Sør-Trøndelag har bistått familien.

Stabsoffiseren tilhørte etterretningstjenesten og tjenestegjorde i den norske avdelingen i Maimana.

Taliban har nå tatt på seg skylden, melder Aftenposten.no

Den drepte offiseren skal ikke ha vært en del av den nåværende styrken i Afghanistan. Han oppholdt seg i landet kun i noen få dager for å erstatte en kollega som var hjemme i Norge på permisjon, får Aftenposten.no opplyst fra kilder i Forsvaret.

– Offiseren satt i en Toyota landcruiser. Det var et upansret kjøretøy, sier generalløytnant Harald Sunde, som er sjef for Fellesoperativt hovedkvarter på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Aktiviteten øker

Kolonnen kjørte langs en godt utbygd vei med fast dekke store deler av distansen. Det er sjelden at det skjer denne typen angrep på denne strekningen, og oppdraget ble ikke ansett som farlig, opplyser generalløytnant Sunde.

– Noen oppdrag krever mye beskyttelse, mens andre oppdrag krever mindre beskyttelse. Om det utelukkende burde vært brukt pansrede kjøretøy på dette oppdraget, er et av de spørsmålene som vil bli vurdert nærmere, sa generalløytnant Harald Sunde ifølge NTB.

Angrepet på de norske kjøretøyene fredag skjedde bare én uke etter at svenske soldater ble angrepet i det samme området. — Vi merker at aktiviteten øker, sier svensk forsvarstalsmann til Aftenposten.no.

– Feigt stridsmiddel – Dette er en feig form for krigføring. Å ramme med skjulte dødelige bomber i veikanten er feigt. Det skjer sporadisk og er terror som rammer der hvor vi minst kan vente det. Vi er på vakt overfor dette hele tiden, men dessverre kan vi ikke sikre oss hundre prosent, sier generalløytnant Harald Sunde.

– Det er med stor sorg jeg mottok det tragiske budskapet. Våre tanker går til offiserens pårørende og medsoldater i Afghanistan, sier Sunde.

Kolonne Angrepet skjedde syv kilometer vest for byen Mazar-i-Sharif. Fire norske soldater fordelt på to kjøretøy befant seg i en kolonne på vei fra Mazar-i-Sharif mot Meymaneh da en veibombe traff det ene norske kjøretøyet.

Offiseren tjenestegjorde i den norske avdelingen i Meymaneh, som er en del av den internasjonale ISAF-styrken i Afghanistan.

Ifølge NRK gikk bomben av i et svensk ansvarsområde.

Den avdøde offiseren var fører av Landcruiseren som ble rammet av bomben. Han er den fjerde nordmannen som blir drept i tjeneste i Afghanistan siden 2001.

Ytterligere én soldat ble tatt inn til undersøkelser etter bombeangrepet, men ble skrevet ut av sykehus kort tid etterpå, sier pressetalsmann Vegard Finberg ved Fellesoperativt hovedkvarter til Aftenposten.no.

Fraktet med helikopter Bomben eksploderte rundt klokken 07:30 fredag morgen. Den norske offiseren ble raskt fraktet ut av området med helikopter til det tyske sykehuset i Mazar-i-Sharif, men livet sto ikke til å redde. Han ble erklært død klokken 10:00 fredag morgen, norsk tid.

Forsvaret ønsker foreløbig ikke å gå ut med detaljer om den drepte nordmannen.

Norge har 585 norske soldater og offiserer i Afghanistan.

Det var denne bilen som ble rammet av en nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen.
FORSVARET
FORSVARET