FN bekrefter flyktningenes opplysninger. FN-talskvinne Stephanie Bunker i Islamabad fortalte tidligere i uka at amerikanske bomber har rammet boligområder i Kabul. Men Taliban må selv delvis ta ansvaret for det, fordi de utplasserer sine styrker blant sivile.

— Boligområder og enkelte landsbyer rundt Kabul er blitt farligere fordi Talibanstyrkene har rykket inn i disse områdene, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

En korrespondent for Washington Post i Nord-Afghanistan, der opposisjonsstyrkene Nordalliansen har kontrollen, har snakket med en rekke flyktninger som forteller at Talibanstyrkene nå bruker sivilbefolkningen som skjold mot flyangrep.

- Kommer om natten

— Flyangrepene har ødelagt noen militære anlegg. Men nå kommer Taliban om natten til boligområdene og plasserer sitt militære utstyr blant sivile, sier 50 år gamle Muhammad Ali til Washington Post. Den arbeidsløse bussjåføren har flyktet over frontlinjen til Nordalliansens områder i nord.

— De kommer om natten til skoler og moskeer og universiteter hvor det er mange trær. Folk er svært sinte og redde for at stridsvognene skal føre til flyangrep. Derfor vil de heller ikke gå i moskeen for å be, sier Ali til Washington Post.

I moskeer

Habib Khan, som kom til sjekkposten ved fronten med kone og sju barn stuet inn i en gammel jeep, forteller at situasjonen i Kabul er ille.

— Taliban plasserer stridsvogner og annet militært utstyr nær husene til folk. De holder til i skoler og moskeer. Vi kan ikke gjøre noe. Det er de som har makten, sier han.

Andre flyktninger forteller at arabiske og pakistanske Taliban-tilhengere har strømmet til Kabul de siste to ukene, muligens for å forberede et siste slag om hovedstaden.

Mange av flyktningene som kommer til Nordalliansens områder, er selv etniske tadsjiker, som frykter etnisk forfølgelse fra pashtun-dominerte Taliban.

Sivile tap

FN-talsmenn i Islamabad bekreftet onsdag at amerikanske bomber hadde rammet en moské i en militærleir og en landsby i nærheten under et angrep mot byen Herat tidligere i uka. Moskeen lå på det samme området der et militært sykehus ble rammet. USA har innrømmet at de har rammet feil mål i Herat, men fortsatte onsdag bombingen av mål rundt om i Afghanistan for fullt.

— Vi er ekstraordinært forsiktige i valget av mål. Det har vært feilbombinger, det har vært utilsiktede ødeleggelser. Men ut fra det vi har sett til nå, har de vært ekstremt begrenset, sier Pentagon-talskvinne Victoria Clarke til AFP.

Taliban hevder 1.000 sivile er blitt drept i flyangrepene, et tall USA avviser som sterkt overdrevet. Fraværet av uavhengige observatører gjør det nesten umulig å tallfeste sivile tap. Men bare i Kabul er minst 25 drepte sivile bekreftet enten av FN eller av øyenvitner, skriver AFP. Bombingen har vært vel så intens i Kandahar, som hadde 200.000 innbyggere før angrepene startet.

(NTB)