— Arbeidet begynte for fem timer siden, men jeg vet ikke hvor mye av statuene som er blitt ødelagt, sa informasjons- og kulturminister Qudratullah Jamal om de nesten 2.000 år gamle Buddha-statuene i Bamiyan-provinsen.

— De skal ødelegges uansett. Alle statuene skal ødelegges, sa Jamal og fortalte at Taliban-soldater var i gang med å ødelegge gamle historiske statuer både i museet i Kabul og i andre provinser.

Protestene mot vandalismen har strømmet inn fra hele verden etter at ødeleggelsene "i samsvar med islamske lover" ble kunngjort av militsens øverste leder Mullah Mohammad Omar mandag.

Sjefen for UNESCO, Koichiro Matsuura, kaller planene "en kulturell katastrofe som vil gjøre ubotelig skade". Også FNs generalsekretær Kofi Annan og land som USA, Frankrike, Thailand, Japan, Sri Lanka og Iran har protestert.

Det fins en lang rekke kulturskatter fra før islamsk tid i Afghanistan, mange av dem helt fra Aleksander den Stores tid og fra perioden da Afghanistan var et viktig punkt på Silkeveien til Orienten.

De to enorme Buddha-statuene i Bamiyan, som er 50 meter høye og er hogd inn i en sandstein-klippe, ble lagd i det andre århundre etter Kristus.

NTB