To talsmenn for Taliban-militsen sier de to kvinnene er syke og ble løslatt uten betingelser, som et tegn på velvilje.

– Talibans styrende råd har bestemt seg for å sette fri to syke kvinnelige gisler uten å stille noen betingelser. Det vil heller ikke bli reist krav om at de to skal utveksles mot fanger, sa talsmannen Mohammed Yousif Ahmadi.

Han sa at de to kanskje ikke har kommet fram til stedet der de skal overleveres til myndighetene på grunn av transportvanskeligheter.

Ahmadi kom med sitt løfte om å løslate de to fangene over telefon til det tyske nyhetsbyrået DPA, men franske AFP brakte omtrent samtidig en tilsvarende melding. Guvernøren i Ghazni-provinsen sa imidlertid at han ikke kjente til noen løslatelse.

Forhandlinger

Tidligere lørdag var det direkte forhandlinger mellom to Taliban-ledere og en sørkoreansk delegasjon, men det er uklart hva som kom ut av møtet.

21 gisler har vært holdt fanget av Taliban i det sørlige Afghanistan i mer enn tre uker. Ytterligere to gisler har blitt drept.

Før lørdagens forhandlinger skapte to Taliban-ledere håp ved å uttale at gislene kunne bli løslatt raskt. Men det ville bare skje dersom regjeringen i Kabul løslot Taliban-fanger, framholdt de to.

– Jeg er svært optimistisk. Forhandlingene fortsetter på et positivt spor. Forhåpentligvis kan gislene bli løslatt i dag eller i morgen, sa mulla Qari Bashir. De to Taliban-lederne har fått garantier om fritt leide for å delta i samtalene.

Men Bashir understreket at Taliban står fast på kravet om at åtte av deres menn må løslates i bytte mot gislene. Den afghanske regjeringen har til nå nektet å etterkomme kravet om å løslate Taliban-fanger, og det er uklart hva slags fullmakter den sørkoreanske forhandlingsdelegasjonen har.

Tre uker i fangenskap

Forhandlingene ble innledet fredag ettermiddag i Den internasjonale Røde Kors-komiteens lokaler i Ghazni-provinsen, der sørkoreanerne ble bortført for over tre uker siden.

De 23 sørkoreanerne, som er frivillige i en kristen hjelpeorganisasjon, ble tatt til fange 19. juli. Taliban har truet med å drepe flere gisler enn de to de hittil har tatt livet av, dersom gruppen ikke får innfridd sine krav.

Direkte forhandlinger mellom Taliban og Sør-Korea blir sett på som en av de siste mulighetene til å få løslatt de sørkoreanske gislene.

Talibans forhandlere Wari Bashir (t.v.) og Mawlawi Nasrullah sier de tror de 21 sørkoreanerne som ble bortført 19. juli kan bli løslatt snart. Men forhandlinger mellom de to og en sørkoreansk delegasjon ble avsluttet uten at noen av partene kunne melde om noe gjennombrudd lørdag.
STRINGER/AFGHANISTAN