Gunnar Grendstad er førsteamanuensis ved Insiitutt for sammenlignende politikk ved UiB, og satt i hele natt som valgkommentator i TV 2s studio på Nøstet.

– Jeg ser at flere amerikanske tv-stasjoner har gitt Ohio til Obama nå. Med Ohio og statene ved Stillehavet blir han president. Klokken er 04.05, og jeg tror det er klart at Barack Obama blir USAs nye president, sier Grendstad.

(Artikkelen fortsetter under valgkartet)

– Det gikk litt tregere enn vi hadde regnet med, dette. Det har vært stor valgdeltakelse, lang køer, og det har drøyet lenge for resultatene har kommet inn. Men jeg tror vi har en vinner nå.

Grendstad mener valget ikke gikk helt som man hadde sett for seg. Men Obama tok statene Kerry tok i 2004, pluss Pennsylvania. Det burde holde, ifølge Grendstad.

– Det interessante nå blir å finne ut hvor stor seieren til Obama blir. Det ser ut til at apparatet til republikanerne har gått fullstendig i oppløsning under presidentskapet til George W. Bush. Og det er ganske spesielt. I steden ser det ut til at store velgergrupper har samlet seg bak Obama, akkurat slik Reagan gjorde det i 1980.

– Tror du rasespørsmålet har hatt noen effekt, slik mange fryktet?

– Det ser ikke ut til å ha spilt så stor rolle. Det kan ha slått til blant enkelte hvite velgere, men samtidig har det mobilisert stort blant fargede og latinoamerikanere, sier kommentatoren.

– Jeg merker meg også at det er svært så jevnt i Indiana, en stat George Bush vant med 20 prosents margin ved forrige valg.

Hvem tror du blir USAs neste president? Si din mening i kommentarfeltet!

TROR PÅ OBAMA: - Det gikk tregere enn vi hadde regnet med, men jeg tror vi har en vinner nå, sier Gunnar Grendstad.
Bergens Tidende