New York: Helt til det siste har alle meningsmålinger spådd en massiv seier til republikanerne i amerikanernes mellomvalg 2. november. Hele Representantenes hus, en tredjedel av Senatet og titusener av lokalpolitikere over hele USA er på valg, og demokratene kan risikere å miste makten både i Kongressen og mange delstater.

Viktig aktør

Det er flere forklaringer på demokratenes krise: Den elendige økonomien og høye arbeidsledigheten; den erkekonservative Tea Party-bevegelsens massive fremgang og det historiske faktum at partiet som sitter med makten ofte taper stemmer i mellomvalgene. Men i takt med at valget nærmer seg, er det blitt tydelig at republikanerne også har et ess i ermet.

Nærmere bestemt den umåtelig innflytelsesrike TV-stasjonen Fox News. At Fox News tross slagordet om å være «fair og balansert» holder til høyre i det politiske spekteret er ikke nytt, men en rekke avsløringer og meningsmålinger viser nå hvor nær stasjonen står republikanerne – og hvor stor betydning den har.

Det er kommet frem at News Corp., som eier Fox News, tidligere i år ga en million dollar til republikanernes valgkamp. News Corp. har også støttet andre konservative grupper som det amerikanske handelskammer med store beløp. Fox News har avvist å kommentere hvordan stasjonen kan rapportere nøkternt om republikanerne når stasjonens eier selv støtter dem.

Ansetter alle toppene

Og det er ikke bare med sjekkheftet Fox støtter republikanerne. Med unntak av tidligere guvernør Mitt Romney har kanalen i det siste ansatt alle de mest kjente potensielle republikanske presidentkandidater, som ikke har noe politisk embete for tiden, som kommentatorer eller TV-verter.

Ved siden av å sette ytterligere spørsmålstegn ved nøytraliteten til stasjonens politiske dekning, gjør dette det paradoksalt nok også vanskelig for de andre nyhetskanalene, all den stund de fleste av de republikanske stjernene nå ifølge sine kontrakter med Fox er forpliktet til ikke å medvirke på noen annen kanal.

USA elsker Fox

Det hvite hus har som svar prøvd å marginalisere Fox News og i et intervju med Rolling Stone i forrige uke gikk president Barack Obama så langt som å si at kanalen var «destruktiv» for USA.

Men selv presidenten innrømmet at Fox News er uhyre vellykket, så vellykket at den uten sammenligning er den mest innflytelsesrike kabelstasjonen i USA.

I januar viste en meningsmåling fra Public Policy Polling at Fox News er den nyhetskanalen amerikanerne har mest tillit til, og en meningsmåling foretatt for Politico viste nylig at kanalen er favoritten blant vel 80 prosent av amerikanerne som får sine politiske nyheter fra TV.

42 prosent av dem foretrakk Fox, betydelig flere enn de 30 proaentene som holdt seg til CNN og mer enn tre ganger så mange som så MSNBC, den primære venstreorienterte nyhetskanalen.

Samtidig viste målingen at vertene på Fox var de mest populære. 49 prosent mente at Bill O'Reilly, kanalens største stjerne, hadde en positiv innflytelse på den politiske debatten.

Artikkelen fortsetter under bildet

GLENN BECK, USAs mest populære TV-vert.

— Arbeider for Fox

Den nest mest populære verten var også fra Fox News, nemlig Glenn Beck, som er blitt kjent for å holde store Tea Party-møter. Langt de fleste amerikanere hadde aldri hørt om MSNBCs verter.

Så mektig er kanalen blitt at flere republikanere er blitt en smule bekymret. Som George W. Bush’ tidligere taleskriver David Frum sa det tidligere i år, «trodde republikanerne tidligere at Fox arbeidede for dem».

«Nå oppdager de at det er de som arbeider for Fox».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN