• Jeg er offeret, sa ektemannen da rettssaken startet.

På kvelden 12. februar i fjor spaserte Muzzammil Syed Hassan inn på en politistasjon i Buffalo, New York.

Han fortalte at konen var død og at hun lå i TV-huset der begge jobbet.

Og ganske riktig, politiet fant Aasiya Hassan (37) i inngangspartiet. Hun var halshugget, og hodet lå i nærheten av kroppen.

Ville skilles

Tirsdag startet rettssaken i New York, og 46-åringens tidligere TV-kolleger fra inn— og utland svermet rundt rettssalen.

CNN og CBS var blant kanalene som sto utenfor og håpet på kommentar.

Hassan-familien bodde i Ochard Park - et velstående område i forstaden Buffalo som ikke hadde opplevd et drap siden 1986.

Men en uke før drapet ville Aasiya Hassan skilles. Politiet rykket også ut flere ganger til ekteparets bolig etter meldinger om husbråk, men ingen ble arrestert.

I skilsmissepapirene oppga Aasiya «vold og umenneskelig behandling» som årsak, og hun hevdet at ektemannens mishandling og kontrollerende atferd hadde begynt allerede seks år i forveien.

Hassans to tidligere ekteskap skal ha sprukket av samme årsak.

I retten erklærte han seg ikke skyldig i overlagt drap, og The Canadian Press har tidligere meldt at Hassan vil hevde i retten at han ble utsatt for årelang mishandling i hjemmet.

— Jeg var offeret, bekreftet han i retten i dag, ifølge CBS.

Sparket tre forsvarere

Rettssaken startet flere timer forsinket tirsdag, og Hassan har sparket tre forsvarsadvokater før han fant en han var fornøyd med.

Ekteparet jobbet sammen i den muslimske TV-stasjonen som Hassan grunnla. Han var administrerende direktør i TV-kanalen, hun daglig leder.

Hassan startet opp Bridges TV i 2004, den første engelskspråklige muslimske tv-kanalen i USA.

Han ønsket å ta et oppgjør med fordommer om muslimer i USA etter angrepene på World Trade Center i 2001. Han trakk seg fra stillingen etter at han ble siktet for drapet.

I 2007 fikk ekteparet en pris for sitt arbeid av rådet for amerikansk-muslimske relasjoner, ifølge Wikipedia.

TV-kanalen publiserte følgende melding på hjemmesiden etter at drapet ble kjent: «Kanalens medarbeidere er sjokkert og rystet etter drapet på Aasiya Hassan og den påfølgende arrestasjonen av Muzzammil Hassan. Våre kondolanser og bønner går til familien og de etterlatte.»

Ekteparet var gift i åtte år og hadde to barn på fire og seks år sammen. I tillegg har Muzzammil Hassan to barn fra et tidligere ekteskap.

David Duprey