– Politiet her ser på oss som turister, og tar imot oss som gode kolleger. Men der stopper det også, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt til BT.

Sammen med fire etterforskere fra Kripos er han i Fujaira i Emiratene for å etterforske dødsfallet til en 31 år gammel indisk sjømann.

Stengte dører

Den norske delegasjonen reiste til Fujaira forrige torsdag. Bakgrunnen var at mannen ble funnet død om bord på den bergenske tankeren «Champion Pioneer», mens båten befant seg i internasjonalt farvann. Derfor mener norske myndigheter at de skal etterforske saken.

Det er lokalt politi i Fujaira dypt uenig i, og har nærmest ignorert enhver henvendelse fra norsk politi.

– Vi vet fint lite og gis heller ikke tilgang til informasjon. Nå prøver vi å få til en dialog på diplomatisk nivå, sier Mevatne.

Ambassaden er koblet inn. Kommer de ikke til enighet med sine arabiske kolleger, er det bare å reise hjem med uforrettet sak for den norske delegasjonen.

Ble lagt i jern

Det eneste Mevatne og kollegene har fått vite i Fujaira, er at kapteinen og seks av mannskapet er pågrepet og sitter i arrest. Det er ukjent om det foreligger noen rettslig kjennelse.

– Her blir de sittende til saken er løst, har vi fått vite, sier Mevatne.

Hvorvidt man står over for et drap, vites ikke.

– Det er ikke foretatt fullstendig obduksjon. De foreløpige resultatene holdes også tilbake, sier Mevatne.

Den 31 år gamle inderen ble funnet død om bord på «Champion Pioneer» natt til mandag i forrige uke. Etter det BT får opplyst, skal kapteinen på båten ha fortalt lokale styresmakter at 31-åringen skapte seg krakilsk og angrep ham, og at flere av mannskapet måtte gripe inn for å roe ned mannen. 31-åringen skal ha blitt lagt i jern. Bare timer senere ble han funnet død.

Kapteinen mistenkt

Administrerende direktør Arne Viste i Champion Shipping vet litt mer.

– Vi har fått vite at noen dem er mistenkt i forbindelse med dødsfallet. Kapteinen er en av dem. Det spesielle er at også vitner holdes i arrest, sier Viste.

Han forteller at rederiet leier inn mannskapet fra et annet selskap, men at de likevel føler et ansvar for dem som nå sitter arrestert.

– Våre advokater som er der nede prøver å få noen av dem satt fri. Det skjer tidligst i slutten av uken, sier Viste.

Han opplever det samme som politiet at det er lite informasjon å få ut av lokale myndigheter.

– Skipet er derimot frigitt og satt i trafikk igjen, sier Viste.

Hele mannskapet om bord på «Champion Pioneer», offiserer inkludert, er indiske statsborgere.

BERGENSTANKER: Champion Pioneer.
Arkiv