TORGEIR NORLING

Bergens Tidende var med da Syrias utenrikspolitiske talskvinne Dr. Bouthain Shaban foran et utvalg vestlige journalister tok et kraftig oppgjør med gjentatte beskyldningene fra USA om at landet aktivt støtter Saddams regime.

— Det enkle faktum om Syrias stilling til krigen, er at Syria er motstander av drapene på uskyldige, irakiske sivile, begynner hun.

Kraftige anklager

Det amerikanske presset mot Syria har økt betraktelig de siste dagene. Først beskyldte USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld Syria for å utstyre Iraks væpnede styrker med nattkikkerter. Mer oppsikt vakte det imidlertid da Colin Powell fulgte opp med å erklære at Syria nå sto foran en kritisk avgjørelse:

— Enten kan Syria fortsette sin direkte støtte av terroristbevegelser og Saddam Husseins døende regime, eller det kan gå inn på en mer håpefull kurs. Uansett vil Syria bære ansvaret for og konsekvensene av sitt valg, erklærte Powell.

Syriske myndigheter avfeide anklagene som latterlige. Selv med Syrias uttrykte støtte til den irakiske befolkningen har landet voktet seg vel for å ta Saddam Husseins regime i forsvar. På spørsmål om den støtten til befolkningen i Irak i praksis betyr at landet også støtter Saddams regime, blir Shaban hissig.

— Nei, det betyr at vi støtter den irakiske befolkningen, sier hun, vi aksepterer ikke drap på uskyldige sivile.

Syria neste

Beskyldningene fra USA har imidlertid bidratt til å øke spekulasjonene om at Syria nå kan bli neste stopp for USA. I Syria er myndighetene og majoriteten av befolkningen enig i sin aktive motstand mot krigen. Hver eneste person vi møter anklager USA for å forsøke å kolonisere hele den arabiske verden. Anti-amerikanske demonstrasjoner er en daglig affære og ironisk nok er det demokratikreftene og opposisjonen til Syrias autoritære regime som organiserer de fleste demonstrasjonene.

Shaban vil ikke spekulere i USAs videre hensikter i Syria, men slår fast at landet kommer til å opprettholde støtten til den irakiske befolkningen.