Syrias regjering går inn for å oppheve unntakslovene som har vært i kraft siden 1963, men nedlegger samtidig forbud mot demonstrasjoner.

Den syriske regjeringen vedtok tirsdag å oppheve unntakstilstanden i landet, melder det statlige nyhetsbyrået Sana. President Bashar al-Assad må signere lovforslaget før det formelt trer i kraft, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Assad varslet i en TV-overført tale lørdag at unntakstilstanden skulle oppheves i løpet av en uke.

Forbyr demonstrasjoner

Samme dag som unntakslovene ble opphevet, innførte syriske myndigheter imidlertid et totalforbud mot alle former for demonstrasjoner.

Innenriksminister Mohammed Ibrahim al-Shaar har gitt folk beskjed om «å avstå fra å delta i alle marsjer og demonstrasjoner uavhengig av fanesak», skriver Sana.

Syriske demonstranter har i flere uker protestert mot Assads regime, og et av kravene har vært at unntakslovene, som har vært gyldige i nærmere 50 år, oppheves.

Fjerningen av unntakstilstanden blir sett på som et forsøk på å stagge demonstrasjonene som den siste tiden har spredd seg og tiltatt i styrke rundt om i landet.

Tviler på resultatet

Kritikere har imidlertid tvilt på om oppheving av unntakstilstanden vil føre til reelle endringer. De frykter at det hele vil bli en innholdsløs reform, og at de gamle lovene vil ble erstattet av antiterrorlovgivning.

Unntakslovgivningen i Syria har lagt restriksjoner på innbyggernes forsamlingsfrihet, tillatt politiet å avhøre hvem de ønsker uten at det foreligger mistanke, og regimet har overvåket store deler av borgernes kommunikasjon og sensurert mediene.