Mandag gjennomførte en kvinne en enslig protest foran nasjonalforsamlingen i Damaskus. Kledd i rødt og malt hvit i ansiktet stilte Rima Dali seg opp foran bygningen med kravet «Stans drapene» på en plakat.

Men volden i Syria viser ingen tegn til å avta. Da en folkemengde samlet seg på stedet, rykket sikkerhetsstyrkene inn og pågrep demonstrantene, ifølge aktivister.

Skjøt over grensen

Syriske styrker drepte mandag minst 30 sivile, flere av dem barn, i Hama-provinsen, ifølge syriske aktivister. Opprørere i Hama skal ha blitt beskutt av helikoptre fra regjeringshæren.

Det ble også meldt om skyteepisoder på grensa mellom Syria og Tyrkia. Blant annet ble det angivelig skutt mot en flyktningleir på tyrkisk side av grensa, der to syriske flyktninger skal ha blitt drept og en tyrkisk tolk såret.

Tyrkia raser, og samtidig kom det meldinger om at en fotograf fra den libanesiske TV-stasjonen al-Jadeed var blitt drept ved Libanons grense mot Syria.

Syriske aktivister i eksil sendte også ut en liste med over 50 navn på opprørere og sivile som ble drept søndag. Barn ned til åtteårsalderen er med på lista.

Frykter mer vold

Jan Egeland i Human Rights Watch frykter volden i Syria skal fortsette også etter at Syria-utsending Kofi Annans fredsplan etter planen trer i kraft tirsdag.

— Assad-regimet har allerede brutt Annan-planen. De skulle ha begynt tilbaketrekningen av sine styrker fra opprørsbyene. De skulle gjort en serie ting for å få ned spenningen, det har de ikke gjort. Det har blitt verre for hver time som har gått fram mot deadline, sier Egeland til TV 2.

Han håper på en felles internasjonal front bak Annan for økt press mot regimet.

Tyrkias viseutenriksminister sier imidlertid til fjernsynskanalen NTV at våpenhvileavtalen for Syria er «ugyldig» og at «en ny fase» vil starte.

Nye krav

Kina, som lenge har vært en av det syriske regimets viktigste støttespillere, ber regimet om å respektere våpenhvileavtalen som Syria-utsending Annan har fått på plass.

— Kina oppfordrer den syriske regjeringen og opposisjonsgrupper om å gripe dette avgjørende øyeblikket og stå ved løftene om våpenhvile og tilbaketrekking av styrker, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Liu Weimin mandag.

Oppfordringen fra Kina kom etter at regimet i Syria søndag stilte nye krav om skriftlige garantier fra opprørerne om at de vil legge ned våpnene, før de vil rette seg etter våpenhvileavtalen som skal tre i kraft tirsdag.

Legge ned våpnene

Ifølge fredsplanen til Annan skal syriske sikkerhetsstyrker trekke seg ut av syriske byer, mens all våpenbruk skal opphøre 48 timer senere.

I tillegg krever president Bashar al-Assad og hans folk at Saudi-Arabia, Tyrkia og Qatar lover å ikke støtte geriljagruppene.

Opprørerne sier på sin side at de vil legge ned våpnene denne uken hvis regjeringsstyrkene gjør det samme.

Annan reagerer sterkt på de nye kravene fra Syrias regime og anklager regimet for løftebrudd.