Sinte fotballsupportere tok i går til gatene for å protestere mot et manglende sikkerhetsoppbud under den fatale kampen mellom Port Said-klubben Al-Masry og Kairo-klubben Al-Ahly onsdag.

250 mennesker ble skadet i sammenstøt på Tahrir-plassen, opplyser helsedepartementet i Egypt til CNN.

Egyptiske myndigheter kvittet seg i går med både ledende tjenestemenn i havnebyen Port Said og i det egyptiske fotballforbundet, muligens for å avverge ytterligere opptøyer.

Enkelte fotballsupportere og egyptiske medier spekulerte i går på om de militære myndighetene med vilje hadde latt sikkerhetsoppbudet på fotballarenaen i Port Said være såpass dårlig, for å ramme al-Ahlys tilhengere, som har medvirket aktivt under opptøyene i Kairo siden januar i fjor.

Kairo-klubbens mest svorne og voldelige, kjent som UItras, sverget i går hevn, meldte nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Overveldende tristhet

Klubbens portugisiske trener reiste i går tilbake til hjemlandet for å vurdere om han vil fortsette i klubben.

— Jeg ble slått med knyttnever og sparket i nakken, hodet og i bena. Jeg så tilhengerne våre dø foran oss og var ute av stand til å gripe inn. Det gikk bra med spillerne, men vi føler en overveldende sorg. Flyreisen tilbake foregikk i stillhet, sa Manuel José, ifølge The Guardians nettutgave.

Guvernøren i Port Said er gått av, mens to høyerestående tjenestemenn med ansvar for sikkerheten er blitt pågrepet, melder BBC. Sjefen for Egypts fotballforbund har fått sparken og styret i fotballforbundet er blitt oppløst.

Lover ny krig

Tusenvis av Al-Ahly-tilhengere samlet seg i går på Tahrir-plassen, sentrum for fjorårets revolusjon, mens de veivet med klubbens røde flagg og med det egyptiske flagget. Deretter marsjerte de mot innenriksministeriet for å protestere mot at politiet ikke grep inn dagen før. Ved innenriksministeriet ble de stanset av barrikader og tåregass.

— De vil straffe oss og henrette oss fordi vi har støttet kampen mot undertrykkelse, sa Kairo-klubbens tilhengere i en pressemelding i går. De lovet «en ny krig i forsvaret for revolusjonen».

Fotballtilhengernes følelser ble gjenspeilet i Egypts nyvalgte nasjonalforsamling.

Parlamentslederen Saad el-Katatni, som tilhører flertallet fra Det muslimske brorskap, anklaget sikkerhetsstyrkene for å nøle med å gripe inn, og dermed «sette revolusjonen i fare». Demonstranter var også utenfor parlamentsbygningen i går og hindret de folkevalgte fra å gå ut etter debatten om fotballtragedien.

Presset til døde

Overlevende og øyenvitner fortalte om hvordan noen tilskuere onsdag hadde falt ned fra tribunene i det de flyktet fra motstanderlagets supportere, som var bevæpnet med kniver, klubber og steiner. Mange flyktet inn i en korridor, men møtte en stengt port og ble presset til døde.

— Lyset forsvant, dørene i korridoren var lukket og låst med en kjetting, sier Sayyed Hassan (22) til AP. Han brakk benet i tumultene og satt i går utenfor likhuset i Kairo sammen med andre sørgende.

Tragedien i Port Said man like godt skyldes inkompetanse i en politistyrke som har vært underbemannet siden de ble jaget fra gatene under revolusjonen, mente BBC korrespondent Jon Leyne i går.