Racaillle. Det er fransk, betyr pøbel og er et sentralt ord i den pågående konflikten i Frankrike. Det var dette ordet Nicolas Sarkozy (50) brukte om voldelig ungdom i forstedene. Den 19. oktober erklærte innenriksministeren «krig uten nåde» mot volden i Paris' forsteder. Siden har han fortsatt å fokusere på maktbruk og strengere straffer. Han har dessuten uttalt at mange forsteder er fulle av råttenskap og må spyles rene for kriminelle. En slik ordbruk har nok sjelden eller aldri kommet ut av en fransk ministermunn. Det høres mer ut som Jean Marie le Pen. Og ordbruken har definitivt ikke dempet gemyttene i franske forsteder.

Ifølge en meningsmåling i avisen Le Parisien stiller halvparten av franskmennene seg tvilende til innenriksminister Nicolas Sarkozys handlemåte så langt. En annen undersøkelse gjengitt i Libértion viser at bare 20 prosent støtter regjeringens takling av «situasjonen i forstedene».

Mange, president Chirac og statsminister de Villepin inkludert, mener at hans uforsonlige stil og tøffe retorikk har vært uheldig. Likevel synes det ikke å ha gått ut over Sarkozys personlige popularitet. 57 prosent av franskmennene sier de har et positivt inntrykk av ham. Med sin harde linje overfor kriminalitet generelt stjeler Sarkozy stadig flere stemmer fra høyreekstremisten Le Pen. Om halvannet år håper han å ha sanket nok stemmer til å vinne presidentvalget.

Talsmenn i sosialistpartiet mener innenriksministeren nå bør gå av. Det vil være et symbolsk signal som kanskje kan roe de opprørske ungdommene. For disse er «Sarko» selve symbolet på det de ikke liker ved den franske staten. «Nicolas Sarkozys arroganse har ingen grenser», skriver avisen L'Humanité.

Andre mener at det blir altfor enkelt å gi innenriksministeren skylden. Problemene i forstedene har bygd seg opp over mange år, og Sarkozy har tross alt ikke sittet med makt så lenge. Dessuten er kriminaliteten generelt — i hvert fall antall anmeldelser - redusert de siste årene. Men de sosiale problemene i storbyenes forsteder må både sosialister og konservative ta skylden for, mener blant andre sosiologen Eric Marlière, som har skrever doktoravhandling og bok om de unges skjebne i forstedene.

— Det vi nå ser er et resultat av både venstre- og høyresidens mislykkede politikk de siste 20-25 årene, sier Marlière til NTB.

Juristen Nicolas Sarkozy kom inn i den politiske varmen på 1990-tallet. Det skal ha skjedd via Jaques Chiracs datter Claude, som han hadde et forhold til. Senere kjølnet både dette forholdet og det til president Chirac.

Det har ikke forhindret Sarkozy fra å bli både finans- og innenriksminister i Frankrike. I november i fjor måtte han imidlertid gå av som finansminister fordi Chirac mente det var uheldig både å være minister og leder for det konservative regjeringspartiet UMP. Men like etter regjeringens nederlag med EU-grunnloven i vår, kom han tilbake som innenriksminister. Sannsynligvis fordi han er så populær i befolkningen og en stor stemmesanker for UMP.

Den ungarsk-franske immigrantsønnen har til forskjell fra de fleste franske toppolitikere ikke gått på eliteskolen ENA. Han er mer liberalistisk, USA-vennlig og populistisk enn de Villepin, som også er kandidat til presidentembetet og dermed Sarkozys konkurrent. Onde tunger vil ha det til at de to er langt mer opptatt av presidentvalget enn det som skjer med fransk innvandrerungdom.

Nicolas Sarkozy har brettet ut sitt privatliv i ukeblader, han snakker slik at folk flest forstår, er ikke redd for å berøre vanskelige tema og han sanker altså stemmer fra Nasjonal Front ved å gjøre Le Pens hjertesaker til sine.

I vår gikk han ut og lanserte begrepet «une immigration choisie» - en valgt immigrasjon. Det er ikke bare strengere kontroll med innvandring han er kjent for. Av mange betegnes han som kontrollfiksert: Sarkozy tar til orde for flere fartskontroller, identitetskontroller etc. Det matcher dårlig med den lille anarkisten mange franskmenn har i magen. Og det er definitivt dårlig match med ungdommene i Clichy-sous-Bois som startet det hele.

INTERN KRITIKK:Innenriksminister NicolasSarkozy har fått kritikk avstatsminister Dominiquede Villepin for sin tøffeordbruk de siste ukene.De to blir konkurrenterved presidentvalget i2007. Onde tunger vil hadet til at akkurat det erviktigere for dem enndet som skjer blantfranskinnvandrerungdom.FOTO: REUTER